Danski list meta napada?

Izvor: RTS, 17.Sep.2010, 21:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Danski list meta napada?

Čečen koji je protekle sedmice u centru Kopenhagena aktivirao eksplozivnu napravu, planirao da pošalje bombu danskom listu, koji je pre pet godina objavio karikaturu proroka Muhameda.

Čovek koji je prošle sedmice u hotelu u Kopenhagenu aktivirao eksplozivnu napravu planirao je i da uputi paket-bombu danskom listu koji je pre pet godina objavio karikaturu proroka Muhameda, javljaju svetske agencije.

Zavera o napadu na dnevni list "Julands-posten", čije je sedište >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u Arhusu, otkrivena je prošle godine, a autor kontroverznog stripa je u međuvremenu u januaru napadnut sekirom u svom stanu u Kopenhagenu.

Lorsa Dukajeva (24), Čečena sa prebivalištem u Begiji, policija je uhapsila prošlog petka u kopenhagenškom parku posle eksplozije koja se dogodila u toaletu hotela "Jergensen", preneo je Rojters.

"Sa razlogom smo uvereni da je "Julands-posten bio meta napada", rekao je policijski inspektor u Kopenhagenu Svend Foldager i dodao da je jačina bombe koja je bila namenjena tom listu bila jednaka snazi ručne granate.

Foldager kaže da Dukajev i dalje odbija da sarađuje sa policijom i da se prošlonedeljna eksplozija desila samo jedan čas pre polaska autobusa za Belgiju, za koji je on imao kartu.

Objavljivanje karikature proroka Muhameda u danskom listu izazvalo je brojne proteste muslimanskog sveta širom Bliskog istoka, Azije i Afrike u kojima je poginulo najmanje 50 ljudi, a danske ambasade u tamošnjim državama su paljene.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Bombaš iz Danske hteo osvetu zbog karikatura Muhmaeda

Izvor: Blic, 17.Sep.2010

Osumnjičeni za eksploziju u jednom kopenhagenškom hotelu Lors Doukajev nameravao je da pošalje bombu listu "Julands-Posten", koji je svojevremeno objavio karikature islamskog proroka Muhameda, saopštila je danas policija u Kopenhagenu. ..Policija navodi da je Doukajev, po nacionalnosti Čečen, u...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.