Danilovu uručeno Kočićevo pero za roman Šta sneg priča

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Jun.2017, 20:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Danilovu uručeno Kočićevo pero za roman "Šta sneg priča"

Pesniku i prozaisti Draganu Jovanoviću Danilovu danas je uručeno Kočićevo pero za leto 2017. za njegov roman "Šta sneg priča".

Nagrađenu knjigu objavila je "Agora", a žiri je u obrazloženju odluke naveo da je Danolova nagradio za visoka dostignuća u savremenoj književnosti i odanost lepoti Kočićeve misli i reči.

U žiriju su, osim direktora i glavnog urednika Zadužbine "Petar Kočić Banja Luka-Beograd" Nikole Vukolića bili hrvatski književnik MIljenko >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Jergović i književni kritičar Mladen Vesković, a Vukolić je poručio da je "reč materijal, gradilačka supstanca književnosti, a književnost zajedno sa muzikom materijal najsnažnije ekspresije".

"Laureat je ponesen snagom i izražajnim moćima reči napravio zanimljiv roman o rečima, roman pisan vešto, inteligentno i zanimljivo, a u njemu se elementi epske narativne forme prožimaju s elementima eseja i studijama ljudskih karaktera", rekao je Vukolić te izrazio nadu da će ova knjiga biti čitana jer Danilov ovim romanom opisuje sukob čoveka i prirode i to piše iskreno i poletno.

Danilov je zahvalio na priznanju, ali i na tome što je naslov knjige proglašen za najlepši naslov u 2017 godini.

Govoreći o Petru Kočiću, Danilov je primetio da se on može svrstati među realiste poput Bore Stankovića i Iva Ćipika, koji su bili pioniri moderne proze na Balkanu.

Danilov je kazao da ga nagrada za roman posebno veseli, jer se teško i sporo probija kao prozaista.

U tom je smislu iskoristio priliku da se osvrne na ovogodišnju dodelu Ninove nagrade za roman godine, ocenivši da je ta nagrada, u čijem su žiriju, kako je rekao, bile dve neafirmisane književne kritičarke, izgubila dosta od svog ugleda.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.