Dani Ljuboslava Majere

Izvor: TvojPortal.com, 24.Nov.2011, 19:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dani Ljuboslava Majere

Povodom 60.godišnjce rođenja i 35. godišnjice stvaralaštva Ljuboslava Majera , uglednog i plodnog reditelja i pozorišnog pedagoga, koji je dosad ostvario preko sto pozorišnih i šezdesetak radijskihn i tv režija na slovačkom , srpskom, mađarskom i rusinskom jeziku, od 3. 6. novembra u Slovačkom vojvođanskom pozorištu u Bačkom Petrovcu (SVD) pod nazivom Nit srebrna održana je manifetsacija posvećena ovom izuzetnom pozorišnom stvaraocu i pedagogu, prvom školvonaom reditelju Slovaka u Srbiji.


Najpre je u Galeriji Zuzane Medvedove, prvog akademskog slikara vojvođanskih Slovaka ,otvorena izložba dokumenta posvećena ovom pozorišnom bardu, ( četvrtak, 3. novembra ) ,a zatim su na Velikoj sceni SVD tri večeri uzastopno izvođene predstave u Majerinoj režiji .Gradsko pozorište VHV iz Petrovca ( Divaldo VHV Petrovec ) odigralo je komediju najpopularnijeg i najplodnijeg savremenog slovačkog dramskog pisca Karola Horaka “Tip top biotop”, a zatim su Majerini studneti sa pozorišne akdemije iz Banske Bistrice izveli Lorkine “Krvave svadbe “.Amatersko pozorište iz Pivnica ukjlujučilo se u proslavu jubileja predstavom “Tajne balsamovnja “ Marine Pavlovne ,a jubileju se pridužila i pozorišna trupa iz Brezna ( Slovačka ) popularnom komedijom Katarine Miškove “Zalutala sam”, takođe u Majerinoj scenskoj postavci.
Jovica Jašin je odigrao monodramu “Južni bulevar “, a bogati pozorišni program na Srebrnim nitima priređenim Majeri u čast je završen u nedelju veče ( 6. novembra ) nastupom ansambla Akademije umetnosti iz Novog Sada sa “Galebom” Čehova .Veoma sadržajan program u okviru ovog jubileja ispunila je promocija monografije koju je pod naslovom “Majera “ napsiao Pavel Matjuh, poznati slovački novinar , publicista i prevodilac iz Novog Sada.

Ljubosav Majera ( 1951., Bački Petrovac),dilomirao je na odseku režije na Akademiji lepih umetnosti u Bratislavi (1975.),a pre nego što je postao samostalni umetnik radio je u Slovačkoj redakciji RTV Novi sad, Redakciji govorno-umetničkog programa RNS .Profsoer je režije i dramaturgije na akademiji umetnosti u Novom Sadu i Banskoj Bistrici u Slovačkoj.
Ostavrio je preko stotinu režija u profesionalnim i amatertskim pozorištima u Bačkom Petrovcu, Kikindi, Zrenjaninu, Somboru, Kruševcu,Beogradu, Novom Sadu , Ruskom Krsturu , Budvi,Mostaru, Iloku ,Erdeviku, Pivnici,Senti, kao i u Slovačkoj ( Preševu, Njitri , Zvolenu, Brezni, Trnavi); režirao je i TV i radio drame, TV emisije,dokumentarne filmove, i multimedijalne projekte; radio je scenigrafije , kostime i vršio izbor muzike za predstave koje je režirao.
Pored Gogoljeve „Ženidbe“ ( Ruski Krstur ) i „Mrtvih duša „( Zrenjanin), veoma uspešno se ogledao i na Čehovlejvim dramama:““Tri sestre“, „Ujka Vanja „, te jednočinke „Prosidba, „ Jubilej „, „Medved“, „Sadba“.Repertoar njegvih režija je raznovsrtan i obuhvata : Sterijene „Rodljupce „ „Pokondiranu tikvu“ , „Kir Janju „, „Zlu ženu „, zatim „Atentant „ i „Kovače“ Miloša Nikolića, „Je li bilo kneževe večere ?“ Vide Ognjenović,Simovićevu „Hasanaginicu „, „Sedmoricu protiv Tebe“ Jovana Hristića, „Janeza „ Siniše Kovačevića, „Sabirni centar“ Dušana Kovačevića„ Čuješ li , majko , vapaj moj, ?“ Vojislava Savića koji je postvio na scenu „Raša Pavlović“ u Narodnom pozorištu u Beogradu i u Rusinskom profesionalnom pozorištu u Zvolenu,( Slovačka).
Najveći uspeh mu je donelo „Putovanje u Nant „ E. Kočiša, izvedeno u Narodnom pozorištu u Somborm( specijalnu Sterijinu nagradu, 1997.) . Inače ,sve njegove predsatve, bez obzira da li su izvedene sa profesionalnim ili amaterskim ansambima su nagrađivane pa je tako bilo i sa „Mačkom na usijanom limenom krovu „i „Putevima“ Tenesi Vilijamsa, „Jezikom goršataka „Harolda Pintera, „Ludilom u dvoje „ Ežena Joneska, Sofoklovom „Antigonom „, Rucanteovom „Mušicom „, Mrožekovim „Policajcima“,Erekenjevim “Totovima“, Hirakovom „Putu“, Kreftovoj „Baladi o poručniku i Marjutki „.Dobio je Oktobarske nagarde Kikiknde i Bačkog Petroivca, desetak zlatnih maski ( pojedinačno za režiju i scenoigarfiju i zajedno sa ansamblima ) na festivaliima dramskih amatera Jugoslavije u Trebinju, nagađivan jer na Suretima profesioalnih pozorišta Voijvodine. Njegov najnoviji projekat ( premijera je bila pre nekoliko meseci ) je komična igra u izvođenju AP VHV iz Bačkog Petrovca „Tip- top biotop alebo Blšinec „ popularnog i plodnog saremenog dramskog pisca iz Slovačke ( autora preko 20 drama ) Karola Horaka čije je „Puteve „ Majera postavio na scenu u NP u Kikindi još 1990.g.
Branko Rakočević




ljuboslav majeraslovačka pozorišta

Nastavak na TvojPortal.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TvojPortal.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TvojPortal.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.