Dani Izraela u Kragujevcu

Izvor: RTS, 11.Apr.2018, 16:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dani Izraela u Kragujevcu

U Kragujevcu je počela trodnevna manifestacija "Dani Izraela" - u okviru koje će biti organizovane filmske projekcije, perdavanja i izložbe. U Muzeju "21. oktobar" u Šumaricama otvorena je izložba "Pisma Hilde Dajč" čiji je autor Aleksandar Zograf.
Autor je napravio strip - priču na osnovu sačuvanih Hildinih pisama, koje je ona uspela da iz nacističkog pakla prosledi prijateljima u poslednjim danima >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << svog života u logoru Staro sajmište.
 
Hrabra dvadesetogodišnjakinja odlučila je da dobrovoljno podje u logor i pomaže svom narodu kao medicinska sestra. Hildina pisma drugaricama svedoče o strahotama i stradanju beogradskih Jevreja
 
Tim sećanjima, rekla je Marijana Stanković, direktorka muzeja "21. oktobar" Kragujevac, jača se poruka da je mir bitan za opstanak civilizacije.
Iako je datum smrti Helde Dajč nepoznat, izvesno je da je ubijena zajedno sa 6.000 jevrejskih žena i dece, i zakopana u masovnoj grobnici u Jajincima.
"Želimo da predstavimo svakodnevni život u Izraelu, takođe koristimo priliku da delegaciju iz Izraela upoznamo sa našim svakodnevnim životom", ističe Radomir Nikolić, gradonačelnik Kragujevca.
"Dane Izraela" obogatiće i Izraelski filmski karavan: posetioci će, kako je najavljeno, moći da vide šest najznačajnijih filmskih ostvarenja izraelske kinematografije.
U Narodnoj biblioteci "Vuk Karadžić" biće otvorena izložba "Razmena pogleda", dok će na Ekonomskom fakultetu predavanja iz oblasti preduzetništva održati izraelski eksperti za razvoj start-ap kompanija.

"Veoma sam srećna što program obuhvata raznovrsne aktivnosti, čime će se približiti život Izraelaca građanima Kragujevca kroz kulturne manifestacije, kao i privrednu saradnju u koju polažemo velike nade", rekla je Nj. e. Alona Fišer Kam, ambasadorka Izraela u Srbiji.
Edukativni strip o Hildi Dajč biće u saradnji sa Ministarstvom prosvete i ambasadom Izraela besplatno podeljen đacima srednjih škola u Srbiji.
 
 

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Priča Hilde Dajč o žrtvama jednog surovog vremena

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Apr.2018

Sutra ujutru polazim u logor. Mene niko neće naterati, ja ne čekam na poziv. Ima toliko ljudi kojima je potrebna pomoć i ja moram po nalogu svoje savesti da se potpuno stavim u službu drugih. Ovako je kroz svoja pisma govorila Hilda Dajč devetnaestogodišnja Jevrejka a njeno stradanje u logoru na...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.