Dani Beograda s ponosom, 150 godina od predaje ključeva

Izvor: B92, 16.Apr.2017, 10:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Dani Beograda s ponosom, 150 godina od predaje ključeva"

Beograd -- Gradski menadžer Beograda Goran Vesić rekao je postoje razlozi da se Dani Beograda slave sa posebnim ponosom.

On je za RTS rekao da se Dani Beograda, kao i svake godine, obeležavaju između 16. i 19. aprila, jer je slovensko ime Beograda prvi put pomenuto 16. aprila u pismu pape Jovana Osmog, a 19. aprila se desila simbolična predaja ključeva.

"Već 150 godina ovim gradom upravlja Srbija, naš narod, upravljamo potpuno samostalno i zaista danas imamo razloga >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da ovih dana s posebnim ponosom slavimo Dane Beograda", istakao je Vesić.

On je podsetio da je 19. aprila, pre tačno 150 godina, Ali Riza paša predao ključeve knezu Mihajlu Obrenoviću, napomenuvši da je kriza prethodno trajala 10 godina.

"Počela je 1857. godine kada su Turci, posebno do 1862. godine, vršili velike zulume nad srpskim stanovništvom, jer je Srbija još od tridesetih godina 19. veka, od kneza Miloša, imala neku vrstu samostalnosti, ali su Turci i dalje bili po gradovima i često su se dešavali incidenti i napadi na srpsko stanovništvo", naveo je Vesić.

Inače, ove godine će se, zbog vremenskih prilika, Dani Beograda uglavnom odvijati u zatvorenom prostoru.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Vesić: Dani Beograda s ponosom,150 godina od predaje ključeva!

Izvor: SrbijaDanas.com, 16.Apr.2017

150 godina sami upravljamo beogradom..Gradski menadžer Goran Vesić rekao je danas da, 150 godina nakon što je Ali Riza paša predao ključeve grada knezu Mihajlu Obrenoviću, danas imamo razloga da s posebnim ponosom slavimo Dane Beograda...On je za RTS rekao da se Dani Beograda, kao i svake godine,...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.