Danas slavimo GOSPODARA SVIH BOLESTI: Ako se vašem detetu OVO DESI, biće SREĆNO CEO ŽIVOT

Izvor: SrbijaDanas.com, 23.Feb.2020, 09:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Danas slavimo "GOSPODARA SVIH BOLESTI": Ako se vašem detetu OVO DESI, biće SREĆNO CEO ŽIVOT

Predao je dušu Bogu pre nego što je dželat spustio mač na njegov vrat.

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas obeležavaju dan posvećen Svetom sveštenomučeniku Haralampiju, jednom od najvećih mučenika u istoriji hrišćanstva, poznatom u narodu i kao "gospodar svih bolesti".

Ime ovog sveca grčkog je porekla i znači radosna svetlost. On je bio episkop u Magneziji (Tesalija) u 2. veku, a veruje se da je u 113. godini stradao zbog Hrista. Za života je >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << uradio mnogo čudesnih stvari i mnoge ljude preobratio je u hrišćanstvo - zbog njega je čak i careva ćerka Galina prešla u hrišćanstvo.

Kada je u vreme cara Septimija Severa počeo progon hrišćana, Haralampije se nije krio, već se svojevoljno predao. Kada su ga živog odrali, svetac je rekao carskim vojnicima: "Hvala vam, braćo, za to što ostrugavši moje staro telo, vi obnoviste duh moj za novi, večni život".

Kada je osuđen na smrt i izveden na gubilište, sveti Haralampije je podigao ruke ka nebu i pomolio se Bogu za sve ljude, da im Bog da telesno zdravlje i duševno spasenje, i da im umnoži plodove zemaljske.

"Gospode, ti znaš, da su ljudi meso i krv, oprosti im grehe, i izlij blagodat Tvoju na sve!"

Posle molitve ovaj sveti starac predao je dušu Bogu pre nego što je dželat spustio mač na njegov vrat. Haralampije je stradao 202. godine, a Galina je obavila sahranu.

Sveti Haralampije je veoma poštovan u narodu. Narod veruje da je imao velike isceliteljske moći, zbog čega je i dobio nadimak "gospodar svih bolesti", pa je najveći broj današnjih običaja vezan za zdravlje i isceljenja.

Narodno verovanje kaže da danas majke obavezno treba da vode decu u crkvu kako bi se zajedno pomolili ovom svecu za zdravlje. Pored toga, običaj je da i svi kojima nešto fali danas neizostavno odu do lekara. Još jedno verovanje kaže da će dete kome na ovaj praznik ispadne ili nikne prvi zub biti srećno celog života i nad njim će bdeti upravo Sveti Haralampije.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

Danas je Sveti Haralampije

Izvor: RTS, 23.Feb.2020

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave Svetog Haralampija, praznik posvećen jednom od najvećih mučenika u istoriji hrišćanstva, poznatom u narodu i kao "gospodar svih bolest". . Sveti Haralampije, je bio episkop...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.