Izvor: B92, 18.Feb.2000, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Danas" ponovo osudjen po Zakonu o informisanju

Beogradski dnevnik "Danas" osudjen je na novcanu kaznu od 300 000 dinara na osnovu Zakona o informisanju, a po prijavi direktora republickog Zavoda za zdravstvenu zaštitu Tomislava Jankovica zbog teksta objavljenog 15. februara,pod naslovom ,,Lekovi nisu otrovni ,ali nisu ni zdravi". Sudjenje je odrzano pred beogradskim sudijom za prekrsaje u petak pre podne. Poziv za sudjenje okrivljenima je urucen u cetvrtak uvece u 21 h. Jankovic je podneo prijavu protiv lista "Danas", zbog teksta objavljenog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << 15. februara, pod naslovom ,,Lekovi nisu otrovni, ali nisu ni zdravi,, u kome mu je navodno povredjena cast i pravo licnosti.

Sudija je uvazila zahtev branioca "Danasa", Gorana Draganica, da se na sudjenju ne raspravlja o delu teksta u kojem se govori o uvozu i kvalitetu lekova, vec samo o navodima koji se ticu licnosti Tomislava Jankovica. Zastupnik tuzioca Veljko Vukotic je, potom, podneo novi tekst zahteva za prekrsajni postupak, napisan rukom, na sta je sudija rekla: "Veljko, ovo je traljavo do Boga".

Zastupnik Tomislava Jankovica tvrdio je da je "Danas" povredio pravo licnosti direktora Zavoda, navodeci da se po "smislu" teksta zakljucuje da je preduzece "Velefarm" renoviralo Jankovicev stan kao i da je u preduzecu "Medifarm" zaposlio svoje rodjake i prijatelje. Branilac "Danasa" Goran Draganic, i glavni urednik ovog lista Grujica Spasovic rekli su, medjutim, da se u ovom postupku ne moze govoriti o "smislu" teksta, vec iskljucivo o cinjenicama i da u spornom tekstu nema navoda, kojima bi bilo povredjeno pravo licnosti Tomislava Jankovica. Grujica Spasovic je za nas program prokomentarisao sudjenje rekavsi da ocigledno nije rec o cinjenicama i o borbi za istinu, vec o nameri da se ovaj list potpuno unisti. "Prijava je stigla uvece u 21 h i imali smo samo nekoliko sati da pripremimo odbranu", kaze Spasovic.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.