Danas počinje Božićni post

Izvor: Blic, 28.Nov.2013, 08:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Danas počinje Božićni post

Za pravoslavne vernike danas počinje šestonedeljni Božićni post, koji prethodi najradosnijem hrišćanskom prazniku Rođenju Isusa Hrista - Božiću.

Božićni post traje do pričešća vernika na božićnoj liturgiji, 7. januara. SPC navodi da post nije samo uzdržavanje od pojedinih jela, već da podrazumeva i duhovni post, odnosno uzdržavanje od strasti i grehova.

Hrišćanski post vodi poreklo od Isusa Hrista. On je sam postio, govorio o postu i rekao da će Njegovi učenici postiti. Sveto pismo svedoči da su Sveti apostoli i prvi hrišćani i tako je kroz celu istoriju Hrišćanske crkve.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Počeo Božićni post

Izvor: NTV.rs, 28.Nov.2013

Po julijanskom kalendaru danas počinje Božićni post koji traje 40 dana i kojim se pravoslavni vernici pripremaju za najradosniji hrišćanski praznik – rođenje Gospoda Isusa Hrista. Božićni post ne spada u stroge postove, tako da se na vodi posti ponedeljkom, sredom i petkom, dok se u ostale...

Nastavak na NTV.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.