Počeo Božićni post

Izvor: NTV.rs, 28.Nov.2013, 12:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počeo Božićni post

Po julijanskom kalendaru danas počinje Božićni post koji traje 40 dana i kojim se pravoslavni vernici pripremaju za najradosniji hrišćanski praznik – rođenje Gospoda Isusa Hrista. Božićni post ne spada u stroge postove, tako da se na vodi posti ponedeljkom, sredom i petkom, dok se u ostale dane posti na ulju. Riba je dozvoljena subotom i nedeljom, kao i 4. decembra, kada se slavi Vavedenje Presvete Bogorodice.
Sveštenici podsećaju da je post vreme koje vernike podseća na osnovne >> Pročitaj celu vest na sajtu NTV.rs << hrišćanske vrline – pokajanje, praštanje i milosrđe. Inače, post podjednako čine telesni i duhovni deo, odnosno uzdržavanje od jela i pića, kao i uzdržavanje od loših misli i dela. Pre početka posta potrebno je da se vernici ispovede. Po kanonima pravoslavne crkve post je obavezan za vernike, a umanjenje od posta je moguće uz blagoslov duhovnika.
 

Nastavak na NTV.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NTV.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NTV.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.