Izvor: B92, 27.Jan.2008, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dan sećanja na holokaust

Beograd -- Danas se obeležava Međunarodni dan sećanja na holokaust, kada je 1945. Crvena armija oslobodila nacistički koncentracioni logor Aušvic.

Na mestu nekadašnjeg logora "Topovske šupe" u Beogradu danas je održana komemoracija, na kojoj je predsednik Srbije Boris Tadić rekao da sećanje na holokaust zauvek ostaje upozorenje na opasnosti koje sobom nose mržnja, zatucanost, rasizam i predrasude.

"Nikada nećemo pristati na uništavanje drugih samo zato što >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << su različiti od nas, što su pripadnici druge etničke, nacionalne verske i političke grupe. Osuđujemo svaku netrpeljivost kojoj smetaju ove razlike, ne prihvatamo predrasude i omraze koje pretenduju da opravdaju i prodube ove razlike, da nas udalje jedne od drugih", rekao je Tadić.

Nazvavši holokaust "najvećim koncentratom zla i stradalaštva", Tadić je rekao da će se uvek zalagati da se jevrejska i druge zajednice osećaju u Srbiji kao ravnopravne.

"Odbacujemo svaki zaborav savesti i svako poricanje holokausta. Računajte na nas, na svoje sugrađane i komšije koji se sećaju i pamte, koji znaju da je u svakom pamćenju i prepoznavanje budućnosti boljeg i čovečnijeg sveta", rekao je Tadić.

Predsednik Saveza jevrejskih opština Srbije Aleksandar Nećak istakao je da jevrejski narod nikada neće dozvoliti da se ponovi ono što mu se dogodilo u Drugom svetskom ratu.

"I Srbija je platila preveliku cenu u Drugom svetskom ratu. Demokratskoj Srbiji zato ne priliči neonacizam i antisemitizam, i pozivam grajane Srbije da spreče jačanje rasizma i antisemitizma", rekao je Nećak.

Ambasador Izraela Artur Kol, čija je majka preživela pogrom Jevreja u Aušvicu, nazvao je holokaust ožiljkom čovečanstva, koji treba da podseća koliko nisko ljudski rod može da padne i koliko rasizam i mržnja prema drugima mogu biti opasni.

"Verujem da smo ovde zato što verujemo u bolji svet, i zato što smo svesni opasnosti koje antisemitizam i rasizam nose", rekao je ambasador Izraela.

Komemoraciji je prisustvovao i predstavnik UN u Srbiji Lens Klark, koji je rekao da je svaki čovek dužan da kod svoje dece razvija smisao odgovornosti da grade društvo u kome će se poštovati ljudska prava.

U nacističkom logoru Aušvic ubijeno je milion i po ljudi, među kojima više od milion Jevreja.

Odluku da 27. januar protekne u znaku sećanja na holokaust donela je Generalna skupština Ujedinjenih nacija 1. novembra 2005. godine.

UN su na toj skupštini pozvale zemlje članice da razviju obrazovne programe kojima bi bilo sačuvano sećanje na holokaust i sprečeno ponavljanje genocida.

Generalna skupština tada je jednoglasno, odbacujući bilo kakvo negiranje holokausta kao istorijskog događaja, usvojila rezoluciju kojom su "bez rezerve" osuđene sve manifestacije nasilja protiv osoba ili zajednica bazirane na etničkom poreklu ili verskom opredeljenju.

Memorijalni spomen park "Topovske šupe" otvoren je u Beogradu 27. januara 2006. godine na mestu gde se, od avgusta do decembra 1941. godine, nalazio nacistički logor za Jevreje i Rome iz Beograda i Banata, koji su odatle odvođeni na streljanje.

Pretpostavlja se da je iz tog logora za nekoliko meseci u smrt otišlo oko 5.000 ljudi.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.