Izvor: Danas, 25.Mar.2015, 18:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Daleko od kuće

Situacija se razrešila neočekivanim obrtom, tako što mi je kelner, nakon što sam ga pitao gde mogu promeniti evra u kune, rekao neka ja samo sednem i popijem kafu, drugi put ću platiti, čovek je očigledno video u kakvom sam sosu.

Možda je kelner, pomislih, etnički Srbin; na tom potezu se još uvek nađe pokoji preživeli, nisu baš svi pobijeni i proterani, svejedno, pomislih potom, gest zavređuje da ostane  zabeležen kao građa za istoriju. Konačno sam se mogao ispišati, >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << ne propuštajući priliku da na brzinu procenim stanje u  restoranskom nužniku, koje je, istini za volju, bilo neuporedivo bolje nego u nužnicima restorana načičkanih duž izlokanih srpskih drumova. Predugo mi je, izgleda, dobro išlo, da bi potrajalo, jer samo što sam se rešio jedne nužde, sustiže me druga, još veća, nije bilo druge nego da zasednem na klozetsku šolju da bih ubrzo, ne bez panike, shvatio da me je sustiglo i prokletstvo opstipacije. Nemam ja ništa protiv opstipacije, naprotiv, od svih mojih telesnih kazni, opstipacije je najblaža i najpravednija, samo me je zadesila u zao čas i na pogrešnom mestu. Da sam kod kuće, sve bi bilo u redu, pomislih, tamo bih bez po muke podneo sate i sate mučnog natezanja, ali bio sam daleko od kuće, duboko na neprijateljskoj teritoriji, na kojoj svako zadržavanje stranih državljana u nužniku - a pogotovo državljana Srbije - duže od deset minuta izaziva osnovanu sumnju na diverzantsku delatnost. Ne bi trebalo, pomislih potom, da precenjujem dobronamernost kelnera koji me je častio kafom, ako posumnja da u klozetu postavljam eksplozivnu napravu, neće oklevati da pozove antiterorističke postrojbe koje će me iz zahoda izvući na prepad, spuštenih gaća, možda i mrtvog, a svakako će me, u slučaju da preživim, naterati da platim kafu. Jeste anonimni kelner duševan čovek, ali našao bi se u situaciji da spasava sopstvenu kožu, pomislih. Jer ako zapovjednik antiterorističke bojne dozna da me je kelner častio kafom, lako bi se moglo dogoditi da i konobar bude optužen za krivično delo udruženog zločinačkog poduhvata, a možda i za veleizdaju. A onda pomislih da bi, ako stvari krenu naopako, bilo krajnje naivno od mene da se uzdam  u pomoć diplomatsko-konzularnih službi Republike Srbije, te bi prodane duše jedva dočekale da me se reše.

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.