Dačić: Morava nije završena

Izvor: RTS, 01.Nov.2009, 19:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: "Morava" nije završena

Policijska akcija "Morava" nije završena, rekao ministar Dačić i poručio da će snage bezbednosti nastaviti da se bore protiv trgovine drogom.

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je danas u Ljuboviji da policijska akcija "Morava", usmerena ka razbijanju mreže dilera narkotika u Srbiji, nije završena i da će snage bezbednosti nastaviti da se bore protiv trgovine drogom.

Ministar prosvete Srbije Žarko Obradović pohvalio je akciju srpske policije >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u kojoj je uhapšeno nekoliko stotina "narko dilera".

Tokom posete Novoj Varoši gde je otvorio sportski centar, Obradović je ocenio da je akcija policije od izuzetnog značaja jer droga ne sme biti ni blizu školskih dvorišta kako bi deca bila što bezbednija i kako ne bi došla ni u najmanje iskušenje da probaju narkotike.

Ministar prosvete je rekao će zbog toga cela država nastaviti sistemsku i kontinuiranu borbu na suzbijanju te velike pošasti.

Kriminolog Zlatko Nikolić očekuje da sledeći korak policije bude presecanje lanaca krijumčarenja narkotika, a da u poslednjoj fazi na meti budu veliki narko bosovi.

Prema njegovom mišljenju prva posledica ove akcije biće ta da će cena droge naglo porasti na ulicama.

"Ovi narkomančići koji će ostati bez droge zbog svega ovoga što se desilo imaćemo nešto izraženije ulične pljačke odnosno sitna razbojništva za koja policajci i svi koji se tima bave dobro znaju kakav pečat nose", rekao je Nikolić.

Ministar Dačić je rekao da ta akcija pokazuje i da je politika države Srbije veoma jasna kada je u pitanju beskompromisna borba protiv svih vidova kriminala.

Dačić je naveo da je u operativnoj policijskoj akciji "Morava" preventivno udareno po dilerskoj mreži širom Srbije, tokom koje je privedeno oko 300 osoba, od kojih je za oko 100 određeno policijsko zadržavanje.

Ministar je izrazio zadovoljstvo što o pripremi akcije "Morava" nije "procurela" nijedna informacija, dodajući da je razbijanje mreže dilera drogom organizovano u saradnji policije i tužilaštva.

Ministar policije je dodao da je tom prilikom otkriven i više osoba umešanih u druga krivična dela, pa je u Bojniku uhapšena osoba koja je izvršila dvostruko ubistvo, a u Novom Pazaru u saradnji sa holandskom policijom član jedne međunarodne kriminalne grupe.

Dačić je ukazao i na značaj međunarodne policijske saradnje navodeći primer BIA, koja je nedavno učestvovala u zapleni više od dve tone kokaina u međunarodnim vodama.

Ministar je istakao da je zahvaljujući informacijama srpske policije u proteklih 15 meseci u inostranstvu zaplenjeno više od 1,1 tone raznih vrsta droge i to u Latinskoj Americi, na jugu Afrike i u zapadnoj Evropi.

Dačić je rekao i da je srpska policija u tim zaplenama učestvovala davanjem informacija o osobama koje vode poreklo ili su sa ovog područja.

Ministar je istakao i da sve policijske akcije usmerene ka suzbijanju trgovine narkoticima imaju za cilj dobrobit građana Srbije ističući da dileri narkotike rasturaju i deci u školama po diskotekama i kafićima.

Dačić je pozvao građane da sarađuju sa pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova kako bi zajedno radili na suzbijanju svih vidova kriminalnih aktivnosti ističući da nema dobre policije bez poverenja građana u njen rad.

Ministar je podsetio i da je od formiranja nove vlade jasno istaknuto da postoji opšta odlučnost svih državnih organa i struktura da se odlučno obračunaju sa kriminalom.

Prema Dačiću, policija, tužilaštvo i bezbednosne službe uz koordinaciju Saveta za nacionalnu bezbednost pokazali su da država može uspešno da vodi borbu protiv svih vidova kriminala i da preventivno deluje poput akcije "Morava".

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.