Da li to Beograd Udruženju izbeglica oduzima krov nad glavom?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Avg.2008, 20:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Da li to Beograd Udruženju izbeglica oduzima krov nad glavom?

BEOGRAD - Udruženje izbeglica i prognanika u Srbiji zatražilo je zaštitu nadležnih organa i institucija jer mu preti gašenje zbog prinudnog iseljenja iz prostorija u kojima deluje već 15 godina, potvrdio je danas Tanjugu predsednik ove humanitarne organizacije Milorad Muratović.

Udruženje je hitne mere zaštite zatražilo od predsednika države i vlade, resornih ministara, gradskih čelnika, Komesarijata za izbeglice i međunarodnih misija UNHCR-a i OEBS-a u Srbiji. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<

Muratović: Ne znamo koliko dugujemo

Volonteri Uruženja izbeglica i prognanika nadaju se da će neko od nadležnih preduzeti hitne mere i sprečiti njihovo iseljenje iz prostorija u Savskoj broj 9/3 zakazano za četvrtak ujutro, naveo je Muratović.

Skupština Beograda, koja je vlasnik prostorija, više od tri godine insistira na iseljenju aktivista ovog Udruženja protiv koga je pokrenula sudski spor zbog neizmirenih dugova za održavanje i telefonske trošskove.

Muratović je podsetio da su sporne prostorije odlukom bivšeg gradonačelnika Beograda Milana St. Protića date Komesarijatu za izbeglice na korišćenje koji ih je ustupio izbegličkom Udruženju.

U vreme najvećeg egzodusa srpskog naroda iz Hrvatske i BiH gradske vlasti su plaćale troškove održavanja i telefona, naveo je on. "Sada nas iseljevaju, navodno, zbog novčanih potraživanja, a uopšte ne znamo koliko dugujemo, jer nam nikada nisu slali račune", kazao je Muratović.

Ne osporavajući pravo Skupštine Beograda da raspolaže svojim prostorijama, on je istakao da se prestonica sa najvećim brojem izbeglica u Evropi ne može ponašati kao da prema njima nema nikakve obaveze, jer se tako ne ponašaju ni drugi evropski centri.

Možda gašenje?

Skupština grada dobila je sudski spor 27. maja, a nakon što je odbijena žalba Udruženja, iseljenje je zakazano za 28. avgust.

Oduzimanje prostorija za rad značilo bi i gašenje Udruženja, kazao je Muratović i izrazio nadu da do toga neće doći i da će nove vlasti zajedno s Komesarijatom za izbeglice pronaći neko povoljno rešenje.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.