Da li ste za zabranu fizičkog kažnjavanja dece?: Sloboda i za nestašluke

Izvor: Vesti-online.com, 19.Apr.2019, 02:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Da li ste za zabranu fizičkog kažnjavanja dece?: Sloboda i za nestašluke

Prema najnovijim izmenama i dopunama Porodičnog zakona, u Srbiji se uvodi potpuna zabrana fizičkog kažnjavanja i upotrebe fizičke sile prilikom vaspitanja deteta. Kako se navodi, smisao uvođenja ovih zabrana nije kažnjavanje, već edukacija roditelja o nenasilnim metodama vaspitanja.

Niko neće ići u zatvor, niti će biti lišen roditeljskog prava ako je dete dobilo ćušku, čvrgu ili udarac po zadnjici. Roditeljima će biti ponuđena edukacija o nenasilnim metodama vaspitanja >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << i to u okviru savetovališta za brak i porodicu, razvojnih savetovališta, škola za roditelje. Cilj izmena zakona jeste da u svesti roditelja postoji ideja da je fizičko kažnjavanje deteta zakonom zabranjeno i da u vaspitavanju mališana nije neophodno koristiti prut. Čitaoci "Vesti" iz Evrope i Kanade iznose svoj stav treba li zakonom zabraniti fizičko kažnjavanje dece.

- Mislim da nije potreban nikakav zakon kojim bi se zabranila primena sile protiv dece. Svaki roditelj voli svoju decu i ne bi trebalo da ih bije. Smatram da je preterano zabraniti roditelju da udari dete po dupetu. Neka vaspitna mera mora postojati. Naravno ne treba da se tuče dete, već samo ukori. Ali mislim da je za to dovoljna i oštrija reč roditelja.

- Svako bi rekao da fizičkog kažnjavanja deteta nikad ne treba da bude, ali nažalost idealan svet ne postoji. U svetu u kome živimo, pored posla i hiljadu obaveza, ponekad ne posvetimo dovoljno pažnje deci. Onda stres i neka dečja "glupost" dovedu do kazne. Mišljenja sam da je možda bolje nekad udariti po dupetu nego u ljutnji reći nešto što će dete povrediti više nego jedna ćuška. Naravno, u kazni ne treba preterivati. Naše babe su znale da kažu "mirno dete je bolesno" ili, kako kažem, ostaviti mu uvek slobodu i u nestašlucima, predvideti šta može da uradi. Kazna mora biti konstruktivna i da dete nauči gde je pogrešilo.

- Mislim da je sasvim ispravno što se uvodi potpuna zabrana fizičkog kažnjavanja i upotrebe fizičke sile prilikom vaspitanja deteta. Šta postižemo batinama? Mnogo više će svaki roditelj postići razgovorom nego batinama i nasiljem. Dete kad odraste radije će se sećati lepih reči i pametnog razgovora nego fizičkog kažnjavanja. Mi roditelji smo mnogo snažniji od deteta, ali nam to ne daje za pravo da ga batinama kažnjavamo. U stvari, mislim da je svaki roditelj koji tuče svoje dete nesiguran u sebe i da je to dokaz nemoći. Nažalost, u ovom ubrzanom životnom tempu roditelji često nemaju vremena za decu, nemaju vremena da ih saslušaju ma koliko dete bilo staro. Znači, batina nije iz raja izašla!

- Apsolutno. To su vaspitne mere za srednji vek. Danas nema ništa od one narodne: Batina je izašla iz raja. Decu, zavisno od uzrasta, treba opominjati, a kazna može da bude, recimo, isključivanje određene TV emisije koju gleda i nešto slično. Za decu treba imati razumevanje i ne treba biti škrt u savetovanju. Jasno je da se ponekad otme ćuška, ali i mi odrasli grešimo. Dobro je da je dopunama Porodičnog zakona u Srbiji predviđena zabrana fizičkog kažnjavanja deteta, ali je taj zakon trebalo dopuniti i metodama saradnje škole i roditelja. Tu pre svega mislim na mobing u školama, koji je naročito opasan kad se iz škole proširuje na društvene mreže. U školama bi o mobingu i nasilju trebalo uvesti obavezne časove jer će ta deca sutra postati roditelji ili pedagozi, a od siledžije ne može da postane ništa drugo nego siledžija. U ovom slučaju primenio bih i batine jer onaj koji nad slabijim primenjuje silu ne razume ništa drugo osim sile.

- Nisam za to da se deca tuku ni kad su mala, a ni kada su veća, u pubertetu. Zašto bismo ih tukli, pa danas je drugo vreme, nije ono o kome smo slušali od naših roditelja. Posle su nam pričali kako batine ništa nisu pomogle. Ni mene moji roditelji nisu na taj način kažnjavali kada sam kao dete nešto pogrešio. Ne verujem da bi to išta pomoglo. Mi živimo u 21. veku i danas se deca "biju" rečima, da mu se priča i objašnjava kako se ponaša u školi, na ulici. Od batina nema ništa i treba da se uved zakon da zaštiti decu od takvih neodgovornih roditelja.

- Jesam za zabranu da se deca biju. To je brutalnost, to je grubo prema deci i kad su nešto skrivila, a pogotovu ako nisu kriva. Takav zakon je trebalo odavno da uvedu. Deca se vaspitavaju pričom, razgovorom, savetima, dokazivanjem i na primerima pokazivati šta je dobro, a šta nije. Nažalost, kao mali sam bio ponekad kažnjavan batinama. Jedino što sam naučio jeste da ne valja da se batinama vaspitava. Može bez tuče i grubosti. Možda bi trebalo ponekad, da kažem, da se po donjim leđima malo ćušnu, ali to je sve i za takvu "grubost" ne bi trebalo da se roditelji kažnjavaju.

- Apsolutno sam za zaštitu dece i od porodice i od ljudi koji decu maltretiraju, ili koriste na druge načine. Često se suočavamo s tužnim saznanjima da se deca ne samo fizički maltretiraju već i ubijaju. Provlači se da postoji i prodaja, seksualne usluge, deca kradu, prose, a to svakako nije bez znanja porodice.

Znači, vrlo je važna edukacija roditelja ili staratelja, ali i zaštita dece od nehumanoog odrastanja.

- Ne tako davno ništa nije u odnosu roditelja prema deci bilo zabranjeno, a sada se sve propisuje zakonom. U principu nisam za silu i fizičko kažnjavanje dece, ali se svakako mora znati red. Decu nikada ne bi trebalo kažnjavati, pogotovo fizički, ako to nisu zaslužili. Moji roditelji su mene kad sam to zaslužio i fizički kažnjavali, pa mi opet ništa nije falilo, a tako i ja svoju decu, ako baš mora i zasluže, na neki način sam fizički "nagrađivao", ali nikad nezasluženo. Smatram da do neke mere fizičko kažnjavanje dece može biti dobro za odgoj, ali uverio sam se da se rečima može mnogo više postići kod deteta nego pretnjom i kaznom. Dete mora da ima poštovanje prema roditelju, i treba da zna da će za loše urađenu stvar biti kažnjeno. Sigurno će u takvoj situaciji razmisliti da li je bolje izbeći kaznu ili je dobiti za neki prekršaj, laž ili glupost. Ne sme roditelj da dozvoli deci da budu raspuštena i razmažena toliko da urade nešto znajući da neće biti kažnjena. S druge strane, ima roditelja koji bez potrebe kažnjavaju svoju decu, tu u prvom redu mislim na nasilnike i alkoholičare. U svakom slučaju, mislim da edukacija roditelja nije neophodna kroz neke ustanove nego bi svaki roditelj trebalo da zna šta da radi i kako da decu vaspitava na najbolji način.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.