Da li ste za uvođenje smrtne kazne? ANKETA

Izvor: B92, 07.Maj.2023, 16:44

Da li ste za uvođenje smrtne kazne? ANKETA

Nakon tragedije koja je zatekla srpsko društvo, došao je i kraj stravične nedelje, u kojoj smo svedočili velikim nesrećama.

Građani Srbije uveliko diskutuju o svim temama koje su iznedrila dva nezapamćena zločina.

Odmah nakon tragedije koja je pogodila zemlju, oglasio se i predsednik Aleksandar Vučić, koji je najavio razoružavanje Srbije.

Da je državni aparat ozbiljan, pokazala je hitra reakcija policije, a samo u jednom danu MUP je, zbog "igranja" >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pojedinaca sa državom i nesrećom koja nas je zadesila, intervenisao i hapsio u čak 10 gradova.

Takođe, policija je apelovala na građane da predaju svoje nelegalno oružje i garantovala im da za to neće snositi nikakvu krivično-pravnu i prekršajno-pravnu odgovornost, kao i da neće morati da obrazlažu poreklo oružja.

Ipak, deo naroda, uključujući i predsednika države, želi više, i od Vlade Srbije traži još radikalniji pristup.

"Ja sam predložio predsednici Vlade da vratimo smrtnu kaznu, ali ona i Vlada su protiv, zbog toga što bismo bili jedini uz Belorusiju koji bismo imali smrtnu kaznu u Evropi i to ne možemo po nekim opet tim pametnim konvencijama", rekao je Vučić, dodajući da je i on nekada bio protiv smrtne kazne ali da se sada gorko kaje što je imao takav politički stav.

Od ukidanja smrtne kazne u Srbiji pre 21 godinu, broj ljudi koji podržavaju smrtnu kaznu – raste.

U godini kad je ukinuta, polovina ispitanika je podržavala smrtnu kaznu, za razliku od sadašnjeg vremena, u kom je podrška ovakvom načinu kažnjavanja na oko 70 procenata, što su pokazale ankete udruženja "Srbija protiv smrtne kazne".

Smrtna kazna i dalje postoji u SAD, Iranu, Kini, i u pojedinim zemljama Bliskog istoka a pre 3 godine UN je usvojio rezoluciju kojom su pozvale sve zemlje članice da smrtnu kaznu – ukinu.

Ipak, bez obzira na argumentaciju koju iznose pravnici, braneći tako poziciju ZA smrtnu kaznu (zastrašivanje, "čišćenje" društva, pa čak i ekonomska isplativost) i argumente PROTIV smrtne kazne (pogubljenoj osobi, ukoliko se pojave novi dokazi, nije moguće vratiti slobodu; Niko nema prava da odlučuje ko će da živi a ko umire), deo društva smatra da teška vremena zahtevaju teške mere.

A šta vi mislite?

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.