Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Dec.2012, 17:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Da li je predloženi zakon o javnim preduzećima u suprotnosti sa Medijskom strategijom?

BEOGRAD -

Predsednica skupštinskog Odbora za kulturu i informisanje Vesna Marjanović izjavila je da će na sutrašnju sednicu Odbora pozvati predstavnike Ministarstva kulture i informisanja kako bi objasnili da li je jedna odredba predloženog zakona o javnim preduzećima u suprotnosti sa Medijskom strategijom, čija se primena očekuje uskoro.

"Postoji kompromisno rešenje - da se u zakonu o javnim preduzećima briše oblast informisanja iz člana 2, a da se u prelaznim odredbama >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << definiše da će sadašnji status medija, koje je osnovala lokalna samouprava, odnosno država, ostati sve do trenutka dok te kuće ne uđu u proces privatizacije", rekla je Marjanović novinarima.

Ta odredba, objasnila je, treba da bude brisana iz zakona o javnim preduzećima, jer će stvoriti pravni nered i omogućiti da neko u budućnosti može da se poziva na taj član i kaže - sad ipak postoji zakonski osnov da se osnivaju novi mediji od strane države, što ne sme da se omogući.

Ona je dodala da će na sednici Odbora predložiti da se dnevni red dopuni, pošto je tokom rasprave o predloženom zakonu o javnim preduzećima uočena ta odredba u članu 2 koja se odnosi na informisanje.

Marjanovićeva je ukazala da čak i ako dođe do nekih izmena, koje je Ministarstvo najavilo u okviru Medijske strategije, jedan od osnovnih principa jeste da država izlazi iz vlasništva nad medijima.

Predsednica Odbora je takođe navela da je za ulaganje amandmana na zakon o javnim preduzećima nadležan Odbor za privredu i da će zato predložiti da se njen odbor izjasni i uputi poziv predlagaču zakona i Odboru za privredu da podnesu amandman koji će rešiti to sporno pitanje.

"Verujem da bi samo brisanje oblasti informisanja iz zakona o javnim preduzećima rešilo problem, a druga mogućnost, koju predlažu pojedina udruženja, a koje deluje takođe racionalno, jeste da se u prelaznim odredbama naglasi da se to ne odnosi na one medije koje je već osnovala lokalna samouprava i gde je država osnivač, do trenutka kada oni budu ušli u proces privatizacije", ponovila je Marjanovićeva, ocenivši da se time može rešiti problem.

Marjanovićeva je kazala i da RTS ne može da bude javno preduzeće, jer kao javni servis ima svoj zakon kojim je regulisano i osnivanje i rad javnih servisa. To je zakon o radiodifuziji, precizirala je ona.

"Upravo zato smatramo da je opasna odredba da se zakon o javnim preduzećima uopšte meša i zadire u oblast medija i zbog toga je neophodno da se reaguje. Još ima vremena, rasprava o amandmanima će početi za nekoliko dana i sve do tada predlagač ima mogućnost da tu grešku ispravi", zaključila je šefica Odbora za kulturu i informisanje.

LDP: Po kom zakonu će se birati direktori javnih servisa?

Liberalno demokratska partija smatra da je u predloženom zakonu o javnim preduzećima jedno od ključnih pitanje javnih servisa - RTS i RTV, zbog čega su i zatražili od vladajuće koalicije da odgovori da li će na izbor direktora RTS i RTV biti primenjivan taj zakon ili odredbe Zakona o radiodifuziji.

Poslanik LDP Bojan Đurić kazao je da ta stranka nije dobila odgovor na pitanje da li neko u vladajućoj koaliciji, kako je rekao, ima ambiciju da odredbe tog zakona primenjuje i na RTV, odnosno na RTS.

"Morate da shvatite da je potpuno različita situacija javnog preduzeća Tanjug ili javnih radio-difuznih preduzeća gde su osnivači lokalne samouprave, od toga u kakvoj je situaciji javni servis RTS i RTV", kazao je Đurić.

On je podsetio da je direktor RTS već jednom biran po Zakonu o javnim preduzećima, a ne po Zakonu o radiodifuziji, koji reguliše poziciju javnog servisa i "da ne bi želeo da se ponovo dođe u tu situaciju".

"Odgovor koji treba da dobijemo od vladajuće većine ili od ovlašćenog predstavnika vlade jeste da li će za RTS i dalje važiti Zakon o radiodifuziji ili će se na RTS primenjivati odredbe ovog zakona o javnim preduzećima", istakao je Đurić.

Predloženi zakon o javnim preduzećima u članu 1. precizira da "javno preduzeće obavlja delatnost od opšteg interesa", a u članu 2. nabraja koje su to delatnosti, pa među njima navodi i informisanje.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.