DŽAFEROVIĆ PRETI SRBIMA NA SAV GLAS! Lavina pokrenuta, ponovo se sprema represija nad našim narodom

Izvor: SrbijaDanas.com, 29.Jul.2021, 20:30

DŽAFEROVIĆ PRETI SRBIMA NA SAV GLAS! Lavina pokrenuta, ponovo se sprema represija nad našim narodom

Posledice delovanja Valentina Incka se osećaju u društvu Bosne i Hercegovine

Ne bih nikome preporučio da se busa u prsa pred državom i sudovima, sasvim je sigurno da će biti procesuiran svako ko bude povredio zakon i niko ne treba da očekuje da će biti izvan i iznad zakona, izjavio je danas član Predsedništva BiH Šefik Džaferović govoreći o zakonu o zabrani negiranja genocida u Srebrenici i veličanje ratnih zločinaca.

U intervjuu sarajevskom portalu >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << "Kliks", Džaferović je rekao da krivični zakon ima preventivnu i represivnu funkciju.

- Mislim da je, u smislu preventivne funkcije, zakon ostvario snažne efekte samim donošenjem, a da će to biti još snažnije kada se otvore prvi postupci. Svaki pojedinac zna vrlo dobro da niko drugi, osim njega samog, na kraju neće trpeti posledice - rekao je on.

Prema njegovim rečima, osim preventivne i represivne funkcije, ovaj zakon će sasvim sigurno dovesti do katarze i promene svesti i u BiH i u regionu.

Džaferović je istakao da se efekti odluke visokog predstavnika Vlentina Incka već osećaju.

Prema njegovom mišljenju, retrogradne snage su dobile jasnu poruku da njihovo ponašanje neće proći bez posledica.

- Sudeći po reakcijama zvaničnika iz entiteta RS, oni su bili gotovo uvereni da će OHR nemo i bespomoćno posmatrati kako vređaju žrtve i izruguju se sa međunarodnim sudovima - kazao je Džaferović i dodao da sada postaju svesni zablude u kojoj su bili.

- Mehanizam međunarodne zajednice jeste trom, ali jednom kada se pokrene, on je izuzetno moćan i to vrlo dobro znaju u entitetu RS - naglasio je on.

Džaferović tvrdi da je od samog potpisivanja Dejtonskog sporazuma, praksa entiteta RS da se opstruiše njegova primena.

On je naveo da su zvaničnici RS u prvim godinama nakon Dejtona odbijali da dođu u Predsedništvo i druge institucije, ali da su na kraju poklekli pred snagom Dejtonskog mirovnog sporazuma.

- Učešće u radu institucija nije nikakva usluga zvaničnika iz RS-a prema državi, već temeljna dejtonska obaveza - istakao je Džaferović i dodao da, ako žele da postoji entitet RS, zvaničnici tog entiteta moraju učestvovati u radu državnih institucija.

Prema njegovom mišljenju, kršenje te obaveze jeste jednostrani pokušaj narušavanja Dejtona i to se nikada nije dobro završilo po entitet RS, a neće ni ovaj put.

- Ko ozbiljno i odgovorno razmišlja o Dejtonskom mirovnom sporazumu, treba dobro razmisliti šta to znači - istakao je on.

Džaferović je rekao da Inckov zakon nije nikakav presedan, da takav zakon postoji i u drugim državama.

On tvrdi da je to jedan logičan zakon kojim se štiti dignitet žrtava, sprečava širenje laži i uopšte necivilizacijskog postupanja.

Prema njegovom mišljenju, ono što je utvrđeno pravosnažnim sudskim presudama je istina, koja se mora poštovati, kao i odavati pijetet žrtvama.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.