Izvor: Blic, 12.Feb.2004, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DSS za izbore u aprilu

DSS za izbore u aprilu

Predsednik Narodne skupštine i v.d. predsednika Srbije Dragan Maršićanin najverovatnije će sledeće nedelje raspisati parlamentarne i predsedničke izbore koji će istovremeno biti održani u aprilu, saznaje 'Blic' u vrhu Demokratske stranke Srbije.

Iako su u toj stranci razmišljali da bi 'nakon propalih pregovora' za obrazovanje vlade, Maršićanin već danas mogao da raspiše nove izbore, od toga se, kako tvrdi naš sagovornik, odustalo >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << dok ne prođe proslava 200-godišnjice proslave Prvog srpskog ustanka, kao i zbog izmena Zakona o izboru predsednika republike.

- Realno su se stekli uslovi da Maršićanin raspiše nove parlamentarne izbore, jer od formiranja vlade nema ništa - rekao je naš sagovornik, koji je želeo da ostane anoniman. On je naveo da su se iscrple sve mogućnosti za dogovor o formiranju nove vlade takozvanog demokratskog bloka, nakon što su lideri koalicije SPO-NS, Vuk Drašković i Velimir Ilić, odbili manjinsku vladu koju bi podržao SPS, dok je na čelu te stranke Slobodan Milošević.

- Stav DSS je da bi Maršićanin već danas ili sutra mogao da raspiše nove parlamentarne izbore, ali će sačekati da prođe proslava 200 godina od Prvog srpskog ustanka - rekao je naš sagovornik. On je naglasio da je ipak važnije to što će se sačekati sledeća nedelja da bi istovremeno raspisao i predsedničke izbore.

- Jer, ako Maršićanin raspiše samo parlamentarne izbore, onda bi Skupština bila raspuštena i ne bi imao ko da raspiše predsedničke izbore - objasnio je naš sagovornik. On je najavio da će Skupština već u ponedeljak pokušati da promeni Zakon o izboru predsednika republike kako bi bio ukinut cenzus.

- Pošto je to politička volja skupštinske većine, parlament će verovatno ukinuti cenzus prema kom je prvi krug predsedničkih izbora uspešan samo ako na te izbore izađe više od 50 odsto birača. Nakon izmena zakona, taj uslov više ne bi postojao - dodao je naš sagovornik. On nije isključio mogućnost izmena Zakona o izboru narodnih poslanika, ali je naglasio da bi cenzus od pet odsto za ulazak u parlament ostao nepromenjen.

- Postoji ideja da se tim izmenama ukine cenzus za stranke nacionalnih manjina. Za te stranke bi u zakon bila uvedena odredba 'prirodni prag' - rekao je on. Inače, prema tom 'prirodnom pragu' stranke nacionalnih manjina bi dobile poslaničke mandate u zavisnosti od broja osvojenih glasova na izborima. Potpredsednik G17 Plus Predrag Marković izjavio je da predsednik skupštine Dragan Maršićanin može raspisati parlamentarne izbore 'ali da oni danas neće biti raspisani'. Nenad Čaluković 'Karići stoje iza Vuka'

Iza odluke SPO i NS da ne uđu u manjinsku vladu uz podršku SPS, dok tu stranku vodi Slobodan Milošević, stoje finansijski moćnici u Srbiji, pre svih Bogoljub Karić, tvrde za 'Blic' u vrhu Demokratske stranke Srbije i G17 plus. Naši sagovornici, koji su želeli da ostanu anonimni, odbacili su svaku mogućnost da su Vuk Drašković i Velimir Ilić tu odluku doneli uz sugestije iz Vašingtona i Brisela, te nakon povratka lidera SPO iz SAD.

- Karić je uz pomoć Vuka i Danice Drašković minirao formiranje nove vlade Srbije - tvrde naši sagovornici. Oni navode da su DSS i lider te stranke Vojislav Koštunica prelomili da se ipak raspišu novi izbori upravo kada su dobili informacije da iza Draškovića i Ilića stoji Karić.

- To je bilo presudno, jer Koštunica nije želeo da pravi vladu sa Karićevim ljudima - zaključili su naši sagovornici. Ilić: Ne žuriti sa izborima

Predsednik Nove Srbije Velimir Ilić izjavio je juče da očekuje da će Vlada Srbije biti formirana do kraja meseca i da će većinu iz Srbije u parlamentu državne zajednice činiti sve četiri liste demokratskog bloka.

'Mislim da će razum pobediti i da će se vlast formirati, da će biti još razgovora i pregovora. Ne treba žuriti sa izborima, to je poslednje, a i novi izbori bi dali sličan odnos snaga', rekao je Ilić agenciji Beta.

Upitan da li očekuje dogovor DS i DSS, ili smenu Slobodana Miloševića sa čela SPS, Ilić je rekao da se mora naći 'prelazno rešenje'.

'DS ne može da završi ništa pre skupštine (stranke), a socijalisti ne mogu tako brzo da organizuju kongres, sve i da hoće, i mora se naći prelazno rešenje', kazao je lider NS, ne precizirajući na kakvo rešenje misli.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.