DSS traži detalje dogovora o carinama

Izvor: Mondo, 20.Dec.2012, 14:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DSS traži detalje dogovora o carinama

DSS pozvala Vladu Srbije da precizno saopšti sve detalje dogovora o carinama u Briselu i da objasni kako će preko integrisanih administrativnih prelaza na Kosovu prolaziti akcizna roba koja može da se prevozi samo u vozilima čiji je kapacitet veći od 3,5 tone.

Povodom jutrošnjeg početka primene dogovora o naplati carine na integrisanim prelazima, šef poslanika DSS Slobodan Samardžić upitao je da li će se plaćati akcize na robu koja se može prevoziti samo u kamionima >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << čiji su kapaciteti veći od 3,5 tone, poput cisterni.

”Ovo je nerešeno pitanje, a žrtve su oni koji trguju takvom akciznom robom. Da li će za ove dve-tri nedelje Srbi, odnosno oni koji prevoze i trguju takvom robom, prestati to da čine, jer ne postoje manje cisterne ili će plaćati akcize”, upitao je Samardžić u Skupštini Srbije, u delu sednice kada poslanici traže odgovore od predstavnika vlasti.

Poslanička grupa SPO-DHS S upitala je ministra unutrašnjih poslova Ivice Dačića da li će se izviniti i svim žrtvama u borbi za demokratsku Srbiju, kao što se izvinio Romima koje su policajci pretukli u Vršcu.

”Moje pitanje Dačiću je da li će shodno započetom maniru tražiti da se pregledaju svi snimci o protivzakoitom ponašanju policije čitavu deceniju, da se odgovorni suspenduju, da li će se izviniti i svim žrtvama i da li ćemo na taj način početi da gradimo jedno drugačije, normalnije i poštenije društvo” , kazao je Čikiriz.

Uz napomenu da SPO-DHS S traži da država učini sve i da se porodica poginulog policajca u Vlasotincu ne zaboravi, Čikiriz je rekao da ne treba praviti razliku među onima nad kojima se vrši nasilje.

”Nijedna vlada posle 2000. godine nije našla za shodno da se javno izvini žrtvama za demokratsku Srbiju i nijedan ministar policije nije se izvinio, niti obišao porodice čiji su članovi stradali, poput Ivana Stambolića, Zorana Đinđića, poginulih na Ibarskoj magistrali” , kazao je Čikiriz.

Liberali su ponovo pokrenuli pitanje delovanja organizacije SNP Naši, navodeći da oni “vrše određenu medijsku harangu, vređaju pojedine medijske kuće poput B92, ali i pojedince poput Ivana Vejvode.”

”Vlada na to ne reaguje. Šta ukoliko zaista ovakve ekstremne grupe smatraju da im je sloboda velika oko njihovog načina delovanja. A njihov način delovanja je pretnja, zastrašivanje. Da li će oni stati, to samo zavisi od odnosa vlade prema ovakvim grupama” , rekla je Judita Popović iz LDP.

Pošto ju je predsednik Skupštine Srbije Nebojša Stefanović pozvao da o svim svojim saznanjima obavesti nadležne državne organe, budući da je to jedini put da se kroz institucije sistema rešava takva vrsta problema, poslanici LDP su naveli da su na to ukazali u Skupštini Srbije, jer je SNS u Aranđelovcu u koaliciji sa SNP Naši, što će, kako su rekli, tu stranku, a i vladu, ukoliko ne reaguju, učiniti saučesnicima.

Pošto je Popović upitala i šta će biti sa najnovijim zakonima koje je predložila Skupština Vojvodine, Stefanović ju je podsetio da je Skupština Srbije već raspravljala o jednom aktu te institucije i da će to i dalje biti praksa.

Poslanik SNS Marko Atlagić kritikovao je gradonačelnika Beograda i predsednika DS Dragana Đilasa zbog odgovora na njegovo poslaničko pitanje vezano za gradski prevoz, a u kome je Đilas, kako je pročitao Atlagić, rekao da ne odgovara na besmislena politička pitanja koja se graniče sa zdravim razumom.

Atlagić je zato ponovo postavio pitanje zašto se autobusi gradskog prevoza koji idu preko Pančevačkog mosta “zaustavljaju na administrativnoj granici Vojvodine i Srbije" i "zašto se karte ne pregledaju u toku vožnje.”

Poslanik SDPS Nenad Cvetićanin pozvao je nadležne da pronađu rešenje za Univerzitetsku biblioteku u Beogradu, koja već duže vreme, kako je naveo, funkcioniše sa minimumom sredstava.

”Ovo pitanje je bitno kao i pitanje ekonomskog razvoja i preporoda, jer ni to nećemo uspeti ako ne posvetimo pažnju institucijama gde se čuva pamet društva. Država ima para da se kite gradovi za Novu godinu, da igramo i pevamo, pa moramo da pronađemo sredstva i za biblioteke. Iz ove krize se možemo izvući samo pameću, ne pevanjem i igranjem” , rekao je Cvetićanin.

(Tanjug, foto: Tanjug, Nemanja Jovanović)
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.