Izvor: B92, 01.Jul.2010, 01:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DS u junu pretekla SNS

Beograd -- Stranke u vladajućoj koaliciji za dve godine postojanja vlade uspele su da zadrže rejting i poverenje građana, dok su DSS i SRS u stalnom padu, piše "Danas".

Nakon uvida u junska istraživanja javnog mnjenja beogradskih agencija, list piše da je DS u svojoj "mrtvoj trci" sa SNS-om uspela da povede sa 33 naspram 31 odsto.

U junu je na treće mesto izbila LDP sa 6,4 odsto podrške, a odmah uz nju su SPS (5,5 odsto), SRS (5,3) i DSS (4,5 procenata). G17 >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << plus se i dalje kreće oko dva odsto poverenja anketiranih birača.

Razlika u procentima podrške strankama na vlasti, bilo u plusu ili minusu, u junu 2008. i u junu 2010. kreće se oko dva procenta, što prema istraživačima javnog mnjenja nije cifra oko koje bi te partije trebalo da brinu. S druge strane, opozicione stranke beleže mnogo veće varijacije rejtinga.

Funkcioneri političkih partija kojima pada podrška za takve rezultate istraživanja okrivljuju agencije koje ih sprovode i ukazuju na to da su pravi pokazatelj njihove snage vanredni lokalni izbori održani u desetak opština.

Demoktarska stranka , stožerna stranka vladajuće koalicije, uoči formiranja Vlade Srbije u julu 2008. imala je 35 odsto podrške građana, a sada je na 33 procenta.

Socijalsistička partija Srbije je u istom periodu uživala poverenje pet odsto građana, dok je sada na 5,5 odsto. G17 plus je jula 2008. imala je tri odsto podrške anketiranih birača, a sada je na dva odsto.

Najjača opoziciona Srpska napredna stranka u julu 2008. nije postojala, ali je SRS s Tomislavom Nikolićem na čelu tada bila na pola koraka do DS (34:35). Naprednjaci su od osnivanja u jesen 2008. do juna 2009. uspeli da uzmu najveći broj radikalskih glasača, a čini se i deo onih koji podržavaju DSS, i da s rejtingom od 35 odsto preteknu demokrate.

SNS i DS se od tada do danas stalno smenjuju na vodećoj poziciji u rezultatima istraživanja javnog mnjenja.

Demoktarska stranka Srbije je, prema tim istraživanjima, u stalnom padu. Nakon izbornog poraza u maju 2008 i u danima formiranja nove vlade, ipak su uspevali da pridobiju 11 odsto birača. Godinu dana kasnije, juna 2009, bili su na pet procenata, a sada su sa 4,5 ispod cenzusa.

"Crni dani" za radikale počeli su još avgusta 2008, kada ih je napustio Tomislav Nikolić. Kada se pogleda dvogodišnji presek, rezultati su poražavajući - sa 34 odsto u julu 2008, u junu 2009. pali su na 9 procenata, a trenutno ih podržava svega 5,3 odsto birača.

Liberalno- demokratska partija je prošla kroz izvesne, mada ne i dramatične, oscilacije. Posle izbora 2008. uz njih je ostalo 7 odsto birača, posle godinu dana su bili nešto ispod cenzusa, da bi sada došli do 6,4 procenta podrške.

Procenjuje se da koalicioni partneri DS - Liga socijaldemokrata Vojvodine i SPO - imaju poverenje po 1- 2 odsto biračkog tela.

Zvanični koalicioni partner DSS, Nova Srbija, ima rejting od oko 2 odsto. Partnere SPS, PUPS i Jedinstvenu Srbiju, podržava po 1-2 odsto građana. Za sada nema podataka o rejtingu Ujedinjenih regiona Srbije, saveza koji predvodi G17 plus.

Istraživači procenjuju da Socijaldemokratska partija Srbije (Rasima Ljajića) takođe spada u korpus stranaka čiji rejting iznosi oko 2 procenta podrške.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.