Izvor: B92, 05.Mar.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DS sa G17 plus o vladi

Beograd -- Predstavnici DS i G17 plus su na današnjim razgovorima usaglasili osnovna programskih načela buduće vlade.

Dve stranke su složne oko toga da vlada treba da bude sastavljena od stranaka demokratskog bloka, dok kadrovska rešenja nisu bila tema sastanka. Kao i pre tri dana, kada su se sastali DS i DSS, domaćini su bili demokrate. Predstavnicima DS-a i G17 bio je potreban sat da se dogovore o programskim načelima nove vlade.

Tomica Milosavljević i Dušan >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Petrović kažu da o personalnim rešenjima za ministarska mesta nije bilo reči, kao ni o porukama iz DS-a da G17 plus neće dobiti Ministarstvo finansija.

"Ne bih komentarisao nešto što nije bilo predmet razgovora danas; dakle, nismo pričali ni o jednoj ni o drugoj stvari. Ja više volim da citiram profesora Mićunovića, rečenicu da je kompromis strategija demokratije", rekao je Milosavljević.

"Mi i dalje smatramo da je za Srbiju najbolje da vladu čine DS, koalicija oko DSS-a, G17 plus, koalicija oko LDP-a i mi. Kao što znate, sutra nastavljamo pregovore i još smo u uverenju da je moguće pomiriti razlike koje sada postoje u pozicijama nekih od ovih stranaka", rekao je Petrović.

"Nadam se da će personalna rešenja vrlo brzo doći na dnevni red, danas o tome nije bilo reči", rekao je on.

Pet političkih načela i prioriteta buduće vlade oko kojih su se do sada usaglasili DS, DSS i G17 plus jesu očuvanje Kosova unutar granica Srbije, ubrzanje evropskih integracija, okončanje saradnje sa Hagom, poboljšanje ekonomskih prilika i borba protiv korupcije i kriminala.

U delegaciji G17 plus bili su potpredsednici Ivana Dulić-Marković, Verica Kalanović i Tomislav Milosavljević i funkcioner te stranke Vesna Kovač. Delegaciju DS-a je predvodio zamenik predsednika Dušan Petrović, a u pregovorima su učestvovali i potpredsednik Dragan Šutanovac i predsednik političkog saveta DS-a Dragoljub Mićunović.

Đelić: G17 bez ministra finansija

Božidar Đelić

Uoči pregovora, kandidat DS-a za premijera i jedan od učesnika pregovora, Božidar Đelić, rekao je u intervjuu za B92 da će eventualnih diskusija na sastanku biti oko ekonomske reforme.

B92: Razgovarate sa strankom G17 plus. Koja je platforma za taj sastanak?

Đelić: Ta platforma je ista kao ona koju smo ustanovili s koalicijom DSS-NS. Mi ćemo kao stranka koja ima inicijativu u formiranju Vlade zbog snažnog mandata koji smo dobili 21. januara isto pričati s G17 plus o drugim strankama koje bi, prema našem mišljenju, trebalo da uđu u tu koaliciju, a onda ćemo u utorak imati sastanak s koalicijom oko LDP-a. Posle toga ćemo razgovarati sa svakom strankom manjina koja je ušla u parlament.

U sredu ćemo na sastanku s DSS-om da razmotrimo najpre obrise te koalicije, pretrešćemo programska načela i platformu na osnovu koje će Vlada raditi četiri godine i preći ćemo na strukturu Vlade, konkretno, mislim da ćemo biti spremni da pređemo na ta personalna pitanja.

B92: Očekujete li neke probleme na sastanku? Postoji li neka tačka oko koje će možda postojati neslaganje između vas i G17 plus?

Đelić: Ne očekujem. Mislim da ćemo imati diskusije, malo više detalja, oko onog što je ekonomska reforma. Lično ću se zalagati, i DS, da se javne finansije vrate ponovo u red, one su trenutno u velikom deficitu. Ja očekujem da će se o tim stvarima složiti i G17.

Očekujem i temeljnu reviziju onog što je nazvano Nacionalni investicioni plan, koji u mnogo čemu ne predstavlja istinske infrastrukturne investiije. Tu nam predstoji dosta diskusije, ali oko strukture koalicije i tih načela, eventualno strukture Vlade i, nadam se sutra, personalnih rešenja, ne bi trebalo da bude problema.

B92: Pomenuli ste personalna rešenja. Da li će možda ta tačka neslaganja biti Ministarstvo finansija, pošto iz G17 stižu signali da su oni stranka kojoj treba da pripadne to mesto?

Đelić: Ne bi trebalo, jasno je da najjači resori idu strankama koje su osvojile najveći broj glasova.

B92: Mislite da bi DS-u trebalo da pripadne Ministarstvo finansija?

Đelić: Jednoj od dve stranke koje su dobile najveći broj glasova.

B92: Znači vama ili DSS-u?

Đelić: Da.

B92: A nikako G17 plus?

Đelić: Stranke koje su blizu cenzusa ne mogu pretendovati na najjače resore. To nije ništa lično, to je jedan uhodan demokratski princip.

Mladenović: Kadrovi za sledeći krug

Iako je bilo najavljeno da će se o personalnim ministarskim rešenjima razgovarati u sredu, na sledećem sastanku dve ključne stranke, DS-a i DSS-a, portparol DSS-a Andrija Mladenović kaže da to još uvek nije tema razgovora.

"Mi ni na ovim razgovorima u petak, kao ni na razgovorima sutra i u sredu, nećemo pričati o personalnim rešenjima, mi pričamo o utvrđivanju okvira vođenja državne politike, odnosno politike buduće vlade", kaže on.

"Kada to budemo dogovorili, kada se usaglasimo i dođemo do zajedničkih rešenja, onda ćemo razgovarati ko je do sada kako vodio posao koji je obavljao na nekim državnim funkcijama i kako bi ga obavljao u narednom periodu. To je nešto što ostavljamo za naredni krug razgovora", rekao je on.

Konsultacije se nastavljaju sutra razgovorima DSS-a i G17, a demokrate će razgovarati sa strankama nacionalnih manjina i LDP-om.

Portparol DSS-a Andreja Mladenović kaže da za LDP nema mesta u novoj vladi, optužujući tu stranku da vodi "destruktivnu, štetočinsku politiku, koja razbija Srbiju".

"Kada je reč o učešću Čedomira Jovanovića u vladi i razgovora koji se sa njim vode, sasvim je izvesno da Jovanović i stranke koje ga podržavaju sigurno neće biti u novoj vladi jer je to stav i odluka Demokratske stranke Srbije", rekao je on.

Za sada najviše problema ima oko mesta premijera, na koje pretenduju Božidar Đelić i Vojislav Koštunica, ali i oko mesta ministra policije, na kome DS nikako ne želi da vidi dosadašnjeg ministra Dragana Jočića.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.