DS sa G17 plus o vladi

Predstavnici DS i G17 plus su na današnjim razgovorima usaglasili osnovna programskih načela buduće vlade.

Izvor: B92

Ponedeljak, 05.03.2007.

07:30

Default images

Dve stranke su složne oko toga da vlada treba da bude sastavljena od stranaka demokratskog bloka, dok kadrovska rešenja nisu bila tema sastanka. Kao i pre tri dana, kada su se sastali DS i DSS, domaćini su bili demokrate. Predstavnicima DS-a i G17 bio je potreban sat da se dogovore o programskim načelima nove vlade.

Tomica Milosavljević i Dušan Petrović kažu da o personalnim rešenjima za ministarska mesta nije bilo reči, kao ni o porukama iz DS-a da G17 plus neće dobiti Ministarstvo finansija.

"Ne bih komentarisao nešto što nije bilo predmet razgovora danas; dakle, nismo pričali ni o jednoj ni o drugoj stvari. Ja više volim da citiram profesora Mićunovića, rečenicu da je kompromis strategija demokratije", rekao je Milosavljević.

"Mi i dalje smatramo da je za Srbiju najbolje da vladu čine DS, koalicija oko DSS-a, G17 plus, koalicija oko LDP-a i mi. Kao što znate, sutra nastavljamo pregovore i još smo u uverenju da je moguće pomiriti razlike koje sada postoje u pozicijama nekih od ovih stranaka", rekao je Petrović.

"Nadam se da će personalna rešenja vrlo brzo doći na dnevni red, danas o tome nije bilo reči", rekao je on.

Pet političkih načela i prioriteta buduće vlade oko kojih su se do sada usaglasili DS, DSS i G17 plus jesu očuvanje Kosova unutar granica Srbije, ubrzanje evropskih integracija, okončanje saradnje sa Hagom, poboljšanje ekonomskih prilika i borba protiv korupcije i kriminala.

U delegaciji G17 plus bili su potpredsednici Ivana Dulić-Marković, Verica Kalanović i Tomislav Milosavljević i funkcioner te stranke Vesna Kovač. Delegaciju DS-a je predvodio zamenik predsednika Dušan Petrović, a u pregovorima su učestvovali i potpredsednik Dragan Šutanovac i predsednik političkog saveta DS-a Dragoljub Mićunović.

Đelić: G17 bez ministra finansija

Božidar Ðeliæ
Uoči pregovora, kandidat DS-a za premijera i jedan od učesnika pregovora, Božidar Đelić, rekao je u intervjuu za B92 da će eventualnih diskusija na sastanku biti oko ekonomske reforme.

B92: Razgovarate sa strankom G17 plus. Koja je platforma za taj sastanak?

Đelić: Ta platforma je ista kao ona koju smo ustanovili s koalicijom DSS-NS. Mi ćemo kao stranka koja ima inicijativu u formiranju Vlade zbog snažnog mandata koji smo dobili 21. januara isto pričati s G17 plus o drugim strankama koje bi, prema našem mišljenju, trebalo da uđu u tu koaliciju, a onda ćemo u utorak imati sastanak s koalicijom oko LDP-a. Posle toga ćemo razgovarati sa svakom strankom manjina koja je ušla u parlament.

U sredu ćemo na sastanku s DSS-om da razmotrimo najpre obrise te koalicije, pretrešćemo programska načela i platformu na osnovu koje će Vlada raditi četiri godine i preći ćemo na strukturu Vlade, konkretno, mislim da ćemo biti spremni da pređemo na ta personalna pitanja.

B92: Očekujete li neke probleme na sastanku? Postoji li neka tačka oko koje će možda postojati neslaganje između vas i G17 plus?

Đelić: Ne očekujem. Mislim da ćemo imati diskusije, malo više detalja, oko onog što je ekonomska reforma. Lično ću se zalagati, i DS, da se javne finansije vrate ponovo u red, one su trenutno u velikom deficitu. Ja očekujem da će se o tim stvarima složiti i G17.

Očekujem i temeljnu reviziju onog što je nazvano Nacionalni investicioni plan, koji u mnogo čemu ne predstavlja istinske infrastrukturne investiije. Tu nam predstoji dosta diskusije, ali oko strukture koalicije i tih načela, eventualno strukture Vlade i, nadam se sutra, personalnih rešenja, ne bi trebalo da bude problema.

B92: Pomenuli ste personalna rešenja. Da li će možda ta tačka neslaganja biti Ministarstvo finansija, pošto iz G17 stižu signali da su oni stranka kojoj treba da pripadne to mesto?

Đelić: Ne bi trebalo, jasno je da najjači resori idu strankama koje su osvojile najveći broj glasova.

B92: Mislite da bi DS-u trebalo da pripadne Ministarstvo finansija?

Đelić: Jednoj od dve stranke koje su dobile najveći broj glasova.
B92: Znači vama ili DSS-u?

Đelić: Da.

B92: A nikako G17 plus?

Đelić: Stranke koje su blizu cenzusa ne mogu pretendovati na najjače resore. To nije ništa lično, to je jedan uhodan demokratski princip.

Mladenović: Kadrovi za sledeći krug

Iako je bilo najavljeno da će se o personalnim ministarskim rešenjima razgovarati u sredu, na sledećem sastanku dve ključne stranke, DS-a i DSS-a, portparol DSS-a Andrija Mladenović kaže da to još uvek nije tema razgovora.

"Mi ni na ovim razgovorima u petak, kao ni na razgovorima sutra i u sredu, nećemo pričati o personalnim rešenjima, mi pričamo o utvrđivanju okvira vođenja državne politike, odnosno politike buduće vlade", kaže on.

"Kada to budemo dogovorili, kada se usaglasimo i dođemo do zajedničkih rešenja, onda ćemo razgovarati ko je do sada kako vodio posao koji je obavljao na nekim državnim funkcijama i kako bi ga obavljao u narednom periodu. To je nešto što ostavljamo za naredni krug razgovora", rekao je on.

Konsultacije se nastavljaju sutra razgovorima DSS-a i G17, a demokrate će razgovarati sa strankama nacionalnih manjina i LDP-om.

Portparol DSS-a Andreja Mladenović kaže da za LDP nema mesta u novoj vladi, optužujući tu stranku da vodi "destruktivnu, štetočinsku politiku, koja razbija Srbiju".

"Kada je reč o učešću Čedomira Jovanovića u vladi i razgovora koji se sa njim vode, sasvim je izvesno da Jovanović i stranke koje ga podržavaju sigurno neće biti u novoj vladi jer je to stav i odluka Demokratske stranke Srbije", rekao je on.

Za sada najviše problema ima oko mesta premijera, na koje pretenduju Božidar Đelić i Vojislav Koštunica, ali i oko mesta ministra policije, na kome DS nikako ne želi da vidi dosadašnjeg ministra Dragana Jočića.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

1 d

Društvo

MUP upozorio građane Srbije

Povodom predstojećih prvomajskih i uskršnjih praznika očekuje se povećan priliv velikog broja putnika i vozila u našu zemlju, zbog čega se mogu očekivati duža zadržavanja na graničnim prelazima, upozorio je danas MUP.

9:37

26.4.2024.

1 d

Podeli: