DS povodom Dana tolerancije: Srbija je zemlja u kojoj se netolerancija ispoljava svakodnevno

Izvor: Beta, 16.Nov.2019, 12:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DS povodom Dana tolerancije: Srbija je zemlja u kojoj se netolerancija ispoljava svakodnevno

Demokratska stranka (DS) ocenila je danas, povodom Medjunarodnog dana tolerancije, da je Srbija zemlja "u kojoj se različitosti radikalizuju, a netolerancija ispoljava svakodnevno".DS je u saopštenju ocenio da su netolerancija, diskriminacija, diskriminatorni stavovi, mržnja i predrasude "još ukorenjeni u Srbiji, uprkos tome što Ustav i usvojeni zakoni izričito zabranjuju diskriminaciju i propisiju instrumente za zaštitu od nje"."Uvažavanje različitosti je uslov stvarnog prosperiteta. Ali, postoji nešto na šta nikada ne treba pokazati toleranciju - a to je nasilje, koje je izvorište i polazište svake netolerancije. Uvažavanje medjusobno i prihvatanje obilja koje nam pruža različitost moguća je jedino kada se osude i kazne svi pokušaji propagiranja i širenja netrpeljivosti i diskriminacije", stoji u saopštenju.Države članice UN su 16. novembra 1995. godine usvojile Deklaraciju o principima tolerancije u kojoj je istaknuto da tolerancija nije ni povladjivanje ni ravnodušnost, već "poštovanje širokog spektra kultura, oblika izražavanja i humanosti" i da predstavlja priznanje univerzalnih ljudskih prava i sloboda drugih.

Nastavak na Beta...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

LDP: Srpsko društvo podeljeno više nego pre, krive političke partije

Izvor: Beta, 16.Nov.2019

 Liberalno-demokratska partija (LDP) je danas ocenila da je društvo u Srbiji podeljeno više nego pre i da su zaživele nove podele i raslojavanja, a ne tolerancija.Povodom Medjunarodnog dana tolerancije, LDP navodi da "društvenu krizu i sve manji stepen tolerancije" danas izazivaju političke partije."Umesto...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.