DS bez starateljstva prijatelja i savetnika

Izvor: RTS, 28.Sep.2012, 02:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DS bez starateljstva "prijatelja i savetnika"

Demokratska stranka više nikad ne sme da bude pod starateljstvom "uskog kruga prijatelja i savetnika", koji ne snose nikakve posledice posle poraza na izborima, izjavio Dragan Đilas za nedeljnik "Vreme". Odluka o kandidaturi za predsednika stranke posle izjašnjavanja lokalnih odbora.

Zamenik predsednika Demokratske stranke Dragan Đilas najavio je da će odluku o kandidaturi za mesto predsednika te partije doneti tek pošto odbori predlože kandidate, navodeći da DS više nikad >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ne sme da bude pod starateljstvom "uskog kruga prijatelja i savetnika", koji ne snose nikakve posledice kada se izgubi na izborima.

Đilas je, u intervjuu za novi broj nedeljnika Vreme, odbacio kritike da nema ideologiju i da će stranku otvoriti za uticaj tajkuna, navodeći da su na isti način svojevremeno kritikovali i Zorana Đinđića.

"Ideologija jeste skup ideja i očekivanja, ali i akcije, prakse i rezultata. Polovično shvaćena ideologija ne otvara radna mesta, ne hrani gladne i ne unapređuje društvo... Praktično, Demokratska stranka i danas ponavlja stari sukob, koji postoji još od razlaza između Zorana Đinđića i Dragoljuba Mićunovića – a to je sukob između predsedničke ideologije i premijerske prakse", rekao je Đilas.

Potpredsednik DS-a je, takođe, odbacio odgovornost beogradskih demokrata za poraz Borisa Tadića na predsedničkim izborima, objašnjavajući da su ti izbori stvar ličnog odnosa kandidata i građana, i nije posao stranke, već kandidata, da birače u što većem broju izvedu na glasanje.

"Ko je odgovoran što je Tomislav Nikolić danas predsednik Srbije? Kolika je odgovornost Borisa Tadića, koji sam kaže da je pomogao u Nikolićevom političkom profilisanju? Pa, super mu je pomogao – da ga pobedi!", ističe Đilas. "Nije posao predsednika Republike da pomaže opozicione partije u njihovom političkom profilisanju, već da vodi zemlju, a ako je u isto vreme i predsednik DS-a, da se bavi njenim interesima".

Zamenik predsednika Demokratske stranke Dragan Đilas izjavio je da će odluku da li će se kandidovati za predsednika DS-a doneti tek kada odbori kažu ko treba da bude kandidat za šefa partije.

Pregovori o formiranju Vlade

Govoreći o pregovorima za formiranje Vlade, Đilas je rekao da se Predsedništvo DS-a sastalo 21. maja, dan pošto je Boris Tadić rekao da se povlači i da je tada bilo više kandidata za premijera da bi u jednom trenutku ljudi, koji nisu članovi Predsedništva, poput Srđana Šapera, predložili Tadića.

"Pošto on to nije odbio, Predsedništvo ga je podržalo kao svog predsednika i čoveka, koji je osvojio milion i po glasova da otpočne pregovore sa SPS-om o formiranju Vlade", istakao je Đilas.

Đilas je rekao da je tačno da je sa Tadićem razgovarao o mestu premijera i da mu je rekao da hoće da bude premijer, kada premijer zaista bude premijer, ali da ne želi da bude predsednik Vlade, a da je zaista ne vodi, već da služi za ukras.

Nije sramota ući u politiku kao situiran čovek, već je sramota obogatiti se od politike, a ne od rada, kaže Đilas i dodaje da je "sramota kada bavljenje politikom svodi na preskakanje socijalnih stepenica.

"Neki članovi DS-a i svih ostalih stranaka dali su svoj doprinos politici kao biznisu", zaključio je Đilas.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Živković: Opstruišu me iz centrale DS

Izvor: OkRadio.rs, 28.Sep.2012

Nepuna 2 dana nakon što je najavio kandidaturu za predsednika DS, Zoran Živković tvrdi da ga vrh stranke "opstruiše".Zamenik predsednika Demokratske stranke u vreme dok je na njenom čelu bio Zoran Đinđić, kaže da se susreće sa opstrukcijom na samom početku kampanje. Živković pojašnjava...

Nastavak na OkRadio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.