DRŽAVLJANI BIH ZAROBLJENI U POJASU GAZE! Veliki broj njih čeka na evakuaciju, situacija je veoma teška, u stanju su OČAJA

Izvor: SrbijaDanas.com, 17.Okt.2023, 18:12

DRŽAVLJANI BIH ZAROBLJENI U POJASU GAZE! Veliki broj njih čeka na evakuaciju, situacija je veoma teška, u stanju su OČAJA

Velika zabrinutost u Sarajevu

Ukupno 23 državljana Bosne i Hercegovine nalaze se na području Gaze i svi oni čekaju evakuaciju u stanju očaja, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova Saveta ministara BiH.

- Razgovarao sam sa doktorom koji radi neposredno blizu prelaza. Ima dve kćerke i kaže da se boji za njih, za njihovo mentalno zdravlje… ogromna je koncentracija ljudi i svi čekaju da se odobri otvaranje prelaza - izjavio je za sarajevsku >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << N1 Sabit Subašić, ambasador BiH u Egiptu.

On je objasnio koje su aktivnosti preduzete kako bi građani bili evakuisani iz pojasa Gaze.

- Mi pokušavamo da ih evakuišemo. To su različite kategorije ljudi, ima onih koji imaju bh. pasoš, oni kojima ne važe bh. pasoši, kao i one koji su bliski srodnici nosilaca bh. državljanstva. U kontaktu smo sa većinom njih, pratimo situaciju i pokušavamo pomoći - rekao je Subašić.

Dodao je da je juče njegov zamenik bio u Ismailiji, gradu koji se nalazi nedaleko od Rafa graničnog prelaza, kako bi dočekao i bio u blizini kada se donese odluka da se oslobodi prolaz.

- On je trenutno tamo sa mnogim drugim ambasadorima. Imamo intenzivne komunikacije. To je široka aktivnost. Kada će to biti rešeno, to se sada ne zna. Razgovarao sam sa prijateljima koji su na visokim pozicijama u Egiptu i oni ne mogu ništa da kažu, ali mislim da se kreira atmosfera i da bi vrlo brzo prolaz trebalo da bude otvoren - rekao je Subašić.

Iz Ministarstva spoljnih poslova su saopštili da je formiran krizni štab koji koordinira aktivnostima na evakuaciji građana BiH.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.