DR GLIGIĆ O VAKCINACIJI DOJILJA: Otrila važnu informaciju za sve građane!

Izvor: SrbijaDanas.com, 15.Apr.2021, 17:31

DR GLIGIĆ O VAKCINACIJI DOJILJA: Otrila važnu informaciju za sve građane!

Virusolog dr Ana Gligić kaže da je pasivna imunizacija, odnosno prenošenje antitela sa majke na dete putem mleka, poznata od davnina

On stoga navodi da se svim porodiljama savetuje dojenje.

Međutim, kada je u pitanju vakcinacija dojilja protiv koronavirusa, dr Gligić kaže da je potrebno da prođe još vremena kako bi bili sigurni da je to bezbedno i za majku i za dete.

- Beba putem mleka >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << dobija majčina antitela i zaštićena je dok ne razvije svoj imuni sistem koji može sam da stvara antitela. Što se koronavirusa tiče, mi jako kratko vreme živimo sa njim. Proći će još puno vremena dok se ne donesu ispravni zaključci - kaže dr Gligić koja snatra da bi vakcina kineskog proizvođača "Sinofarm" potencijalno mogla biti najbezbednija za dojilje i bebe jer je, kako kaže, najprirodnija.

Inače, najnovija studija u Izraelu je pokazala da su u mleku dojilja, šest nedelja nakon što su primile vakcinu protiv koronavirusa, pronađene značajne količine antitela. S obzirom da ni vakcinisane majke ni deca, koja su uzimala majčino mleko, nisu imale nikakve značajne negativne reakcije, istraživanje upućuje na zaključak da bi ovo potencijalno mogao da bude dobar vid zaštite novorođenčadi od koronavirusa, posebno od novih sojeva koji mogu opasniji po mališane.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

DA LI DOJILJE TREBA DA PRIME VAKCINU? Dr Gligić dala odgovor na veoma važno pitanje

Izvor: Blic, 15.Apr.2021

Virusolog dr Ana Gligić kaže da je pasivna imunizacija, odnosno prenošenje antitela sa majke na dete putem mleka, poznata od davnina, te se stoga svim porodiljama savetuje dojenje. Međutim, kada je u pitanju vakcinacija dojilja protiv korona virusa, dr Gligić kaže da je potrebno da prođe još...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.