DOKTORI POZVALI BAJDENA NA TEST MENTALNE SPOSOBNOSTI: Zaboravlja gde je, šta radi, ne može da se seti imena, a KONTOLIŠE NUKLEARNE KODOVE U ZEMLJI!

Izvor: SrbijaDanas.com, 10.Feb.2024, 00:40

DOKTORI POZVALI BAJDENA NA TEST MENTALNE SPOSOBNOSTI: "Zaboravlja gde je, šta radi, ne može da se seti imena, a KONTOLIŠE NUKLEARNE KODOVE U ZEMLJI!"

Doktori zabrinuti za zdravlje predsednika SAD.

Medicinski profesionalci uputili su poziv američkom predsedniku Bajdenu da polaže test mentalne sposobnosti nakon što je u četvrtak opasan izveštaj specijalnog tužioca Roberta Hura otkrio da 81-godišnjak ne može da se seti osnovnih činjenica o svom životu i karijeri.

U izveštaju Hura, objavljenom u četvrtak, Džo Bajden je ocenjen kao previše senilan da bi bio krivično gonjen zbog njegovog >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << pogrešnog zadržavanja poverljivih dokumenata i napominje da se glavnokomandujući "ne seća kada je bio potpredsednik" i "ne seća se, čak ni u roku od nekoliko godina, kada mu je umro sin Bo" tokom dva dana intervjua u oktobru, prenosi "Njujork Post".

 - Nešto nije u redu, pa čak i ako je neznatno, to se mora objasniti javnosti - rekao je za "Post" dr Stjuart Fišer, lekar primarne nege u staračkom domu u Bronksu.

- Ne samo da Bajden ima neku slabost, već je odložio izvođenje objektivnih dokaza - dodao je interni medicinski ekspert, tvrdeći da "niko ne može da proguta" predsednikovu odbranu o njegovom sećanju.

Uprkos tome što je najstariji predsednik u istoriji SAD, Bajden je odbio da uradi testove mentalne oštrine uprkos ponovljenim pozivima njegovih kritičara da to uradi – kao i doslednim anketama koje pokazuju da većina Amerikanaca deli te zabrinutosti.

Rezultati Bajdenovog poslednjeg fizičkog pregleda, koje je Bela kuća objavila u februaru prošle godine, opisali su glavnog izvršnog direktora kao "sposobnog da uspešno obavlja dužnosti predsedništva", ali nisu pominjali kognitivni test ili procenu njegovog mentalna spremnost.

 Bajden ima "simptome" koji bi mogli da ukažu da pati od "zarazne bolesti ili umora", dodao je Fišer, koji je naglasio da on nije Bajdenov lekar i da njegove izjave ne predstavljaju dijagnozu.

- Ne znam kako ovaj čovek može da ima nešto više od blagog rasporeda - dodao je doktor, "jer što se više gura telo od 81 godine — teže reaguje".

Poslanik Roni Džekson (R-Teksas), lekar oba bivša predsednika Baraka Obame i Donalda Trampa i član medicinske jedinice Bele kuće pod predsednikom Džordžom V. Bušom, rekao je za "Njujork Post" da bi, ako Bajden izbori demokratsku predsedničku nominaciju, trebalo da "100 odsto" mora da se podvrgne testu mentalne sposobnosti pre opštih izbora.

- Nije mu potreban kognitivni skrining test. Potrebna mu je stvarna kognitivna baterija testova, objektivno urađenih, stavljenih na papir i obaveštenih američkom narodu od strane njegovog lekara - naveo je Džekson i dodao:

 - Ne postavljam dijagnozu. I ne kažem da ima Alchajmerovu ili multiinfarktnu demenciju ili Parkinsonovu ili bilo šta drugo. Ali ima kognitivne probleme koji su u skladu sa njegovim godinama ne hoda sa lakoćom, nerazgovetno govori, zaboravlja gde je, šta radi, ne može da se seti imena, ne može da se seti datuma — to nije neko koji bi trebalo da kontroliše nuklearne kodove u ovoj zemlji i da kontroliše našu sudbinu u inostranstvu - dodaje Džekson i navodi da je "govorio o njegovom stanju, kao i da nema kognitivne sposobnosti da vodi državu".

Hurov izveštaj je takođe stavio demokrate u nezavidnu poziciju da moraju da brane Bajdenovu sposobnost da obavlja funkciju na osnovu odluke da ga ne optuži, a ignorišući razlog za to, prema Džeksonu, naime da je "on previše mentalno i kognitivno nesposoban da bi mogao da izdrži suđenje".

- Ako ste previše nekompetentni i previše kognitivno oštećeni zbog svojih godina da biste se odbranili od ovih optužbi — ako je optužen - onda se apsolutno, pozitivno, podrazumeva da ne bi trebalo da budete glavnokomandujući - dodao je poslanik.

 Čuveni neurohirurg dr Ben Karson, bivši sekretar za stanovanje i urbani razvoj pri predsedniku Donaldu Trampu, takođe je za "Njujork Post" izrazio zabrinutost zbog Bajdenovog zdravlja.

- Kao neko ko zna nešto o ljudskom mozgu, mentalni pad Džoa Bajdena je očigledan već nekoliko godina. Jučerašnji izveštaj, sinoćnja konferencija za novinare i trenutno stanje u sindikatu dodatno dokazuju tu tačku. Naša južna granica je pod opsadom, u toku su dva velika globalna sukoba, a naš pravosudni sistem je postao naoružani krak predsednikove kampanje. Amerikanci bi trebalo da se pitaju ko vodi državu? - naveo je Karson.

Karson je ranije izjavio da veruje da Bajden ima znake demencije, s obzirom na predsednikovo agresivno držanje, očiglednu konfuziju i probleme sa njegovim govorom.

Dr Artur Oliva, psihijatar sa Univerziteta u Luisvilu, napisao je na X (Tviter) platformi da je, kao demokrata, bio "zabrinut" zbog Hurovog izveštaja i tvrdio da bi potpredsednica Kamala Haris bila najbolja opcija da zameni Bajdena na listi demokrata.

- Ovo je najzabrinjavajuća vest koju sam čuo o Bajdenu. Pravljenje gafova tokom govora ili saplitanje oko reči je jedno, ali je njegovo pamćenje opravdano loše. Obično se prvo gubi kratkoročno pamćenje ljudi, ali problemi sa pamćenjem kada je on VP je loš - napisao je Oliva.

Just of note, to those who have ready my feed yesterday getting into a debate about Biden, I am writing as a concerned citizen and Democrat. I am not Biden's doctor nor able to give him a formal psychiatric assessment, but I am personally concerned about the news yesterday

— Dr. Arthur Oliva (@RedsfanArt) February 9, 2024

 Bajden je često napadao, javno i privatno, o pitanju njegovih godina, ponavljajući da bi američki narod trebalo da ga "pazi" kada odlučuje da li je mentalno sposoban za funkciju.

U četvrtak uveče, Bajden se žurno zakazao za pojavljivanje u Beloj kući kako bi odgovorio na izveštaj Hura, odsecajući okupljene novinare dok je pokušavao da odbrani svoje mentalno stanje.

- Moje pamćenje je dobro - Bajden se obrušio na jednog novinara, rekavši drugom: "Moje pamćenje je tako loše, pustio sam te da govoriš. Ja sam dobronameran, ja sam stariji čovek i znam šta dođavola radim - dodao je predsednik.

Bela kuća tvrdi da su Hurove tvrdnje o Bajdenovom sećanju "netačne" i da je glavnokomandujući bio zaokupljen odgovorom SAD na napad Hamasa na Izrael 7. oktobra, koji se dogodio dan pre nego što je predsednik prvi put seo sa ispitivačima specijalnog tužioca.

Zabrinutost oko Bajdenovih godina nije ograničena na njegovo sećanje.

Predsednik je pretrpeo nekoliko padova tokom svog mandata, uključujući pad na pozornici na početnim vežbama Vazdušne akademije u Koloradu i pad sa bicikla na odmoru u Delaveru.

Izveštaji takođe pokazuju da je Bajden odlučio da ide malim stepenicama kada se ukrcava u "Air Force One" kako bi izbegao potencijalno okliznuće, i odlučio je da nosi patike za dodatnu udobnost poslednjih meseci.

Bajdenovi potencijalni protivnici u 2024. godini Donald Tramp (77) i Niki Hejli (52) dugo su pozivali političare da polažu testove mentalne sposobnosti, a izveštaj Hura ih je podstakao da ponove te zahteve.

- Bajden neće biti ništa oštriji u novembru - rekao je Trampov viši savetnik Džejson Miler za "Njujork Post", dok je Hejli objavila video u kojem ističe da se stanovnici Južne Karoline slažu sa njenim zalaganjem za testove mentalne sposobnosti za političare starije od 75 godina.

Još jedan izazivač Bajdena 2024., predstavnik Dean Filips, čija je primarna kampanja bila usredsređena na Bajdenov mentalni pad, rekao je da je četvrtak nazvao "još jednim tužnim danom za Ameriku, a posebno za predsednika Bajdena i njegovu porodicu".

- Već suočen sa najnižim brojem odobrenja u modernoj istoriji i gubljenjem u svakoj od ključnih država na bojnom polju, ovaj izveštaj je skoro predao izbore 2024. Donaldu Trampu ako je Džo Bajden demokratski kandidat. I pozivam kolege da se suoče sa istinom - rekao je Filips u izjavi za "Njujork Post".

Izvor: Srbija Danas/Blic/Marija Sušić/M.A.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.