DOBRO SE PRIPREMITE - SNAŽNA OLUJA JURI KA SRBIJI! Strahovito nevreme kuca na naša vrata! Izdato HITNO upozorenje građanima! Evo kada stiže

Izvor: SrbijaDanas.com, 18.Jul.2023, 21:22

DOBRO SE PRIPREMITE - SNAŽNA OLUJA JURI KA SRBIJI! Strahovito nevreme kuca na naša vrata! Izdato HITNO upozorenje građanima! Evo kada stiže

Najgore je bilo u Tirolu, gde je snažan vetar nosio krovove kuća.

Jako grmljavinsko nevreme zahvatilo je u poslepodnevnim satima južnu Austriju i preko Slovenije premešta se prema Hrvatskoj. Prema najavama meteorologa, olujno nevreme stići će i u Srbiju, i to sutra popodne.

Kako javljaju austrijski mediji, najgore je bilo u Tirolu, gde je snažan vetar nosio krovove kuća.

Amistoso que o Genoa faria com o Tirol foi cancelado por causa da tempestade >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << que derrubou a torre de TV do campo de Moena. Não há registro de feridos.

📽 @Telenordpic.twitter.com/wIZLyrvRYZ

— Leonardo Bertozzi (@lbertozzi) July 18, 2023

Na pojedinim stanicama u Austriji udari vetra dostizali su između 100 i 160 kilometara na sat.

Prolom oblaka pogodio je i voz koji je vozio u smeru Vorarlberga. Zbog nestanka struje voz trenutno stoji, a putnici su morali da budu evakuisani. Među njima je bio čak i austrijski predsednik Aleksander Van der Belen, javlja Krone.at. On je putovanje nešto kasnije nastavio automobilom, a Hitna pomoć je smirivala putnike i snabdevala ih vodom.

Bello! Diesmal wars arschknapp. Am Weg zu Festspielen - Van der Bellen saß wegen Unwettern in Zug fest | https://t.co/uOvLayzXh5 https://t.co/1O4RdFTiQ7 #NewsSuite https://t.co/1ECEPFvQ57

— Josef David (@JosefDemocrat) July 18, 2023

U nekim su mestima ljudi su ostali bez struje, a mnogi planinari su zapeli u planinama. Angažovane su stotine vatrogasaca, a zabeleženo je više od 500 intervencija, uglavnom zbog srušenih stabala. Za sada nema podataka o povređenima, prenosi Die Presse.

Ovaj snažni olujni sistem već je počeo da se premešta na Sloveniju, javlja 24ur. Uprava za zaštitu i spašavanje pozvala je sve koji borave na otvorenom da se što pre povuku na sigurno.

- Moli se svi koji borave na otvorenom da se što pre, posebno od 18 do 21 sat, povuku u sigurno sklonište, daleko od objektivnih opasnosti - upozorava Uprava za zaštitu i spašavanje.

Za ovo razdoblje je izdan najviši (crveni) stepen upozorenja za severozapadne i severoistočne krajeve Slovenije.

⛈ Močan sistem neviht se nahaja nad severno Italijo in Avstrijo. Sunki vetra na posameznih postajah v Avstriji dosegajo 100 - 160 km/h.

❗ Nevihtni sistem bo SZ Slovenije dosegel okoli 17h. Pričakujemo zelo močne sunke vetra (nad 100 km/h), lahko tudi debelejšo točo.

— ARSO vreme (@meteoSI) July 18, 2023

- Jake oluje mogu se proširiti i na druge delove zemlje - napisala je Agencija za okolinu.

Hrvatski mediji prenose da bi nevreme bi iz Slovenije trebalo tokom večeri stići i u delove Hrvatske. Narandžasti alarm zbog mogućeg jakog grmljavinskog nevremena na snazi je za zagrebačko i karlovačko područje, a žuti alarm za Slavoniju i gorje.

- Budite spremni na jača grmljavinska nevremena koja mogu napraviti veliku štetu - upozorava civilna zaštita.

Prema najavama meteorologa, oluja neće zaobići ni našu zemlju.

- U sredu posle podne i u noći ka četvrtku nad severozapadnim, severnim, a zatim i istočnim delovima Hrvatske, zapadom i severom BiH, Vojvodinom, severozapadom Srbije, severom Šumadije i severoistokom Srbije vrlo nestabilno uz snažne grmljavinske pljuskove i lokalne nepogode - navodi se u prognozi.

- Ponovo će biti povoljnih parametara za razvijanje superćelijskih oluja ali ćemo tek u sredu moći imati detaljnu procenu te opasnosti. Uz nestabilnosti vetar na kratko orkanski severozapadni dok će uslediti i jače osveženje. U četvrtak će biti pretežno sunčano i prijatnije vreme uz ređu pojavu pljuskova ponegde nad središnjim i istočnim delom regiona. Dnevni maksimum od +26 do +31 stepen Celzijusa, na jugu oko +33 stepna Celzijusa - precizirali su.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.