DO POSLEDNJEG ATOMA SNAGE ČUVAO SRPSKE VOJNIKE OD ZABORAVA Neverovatna činjenica o preminulom deda Đorđu zbog koje je Srbija ponosna!

Izvor: SrbijaDanas.com, 02.Jul.2023, 19:22

DO POSLEDNJEG ATOMA SNAGE ČUVAO SRPSKE VOJNIKE OD ZABORAVA Neverovatna činjenica o preminulom deda Đorđu zbog koje je Srbija ponosna!

Đorđe Mihailović, čuvar srpskog groblja "Zejtinlik" u Solunu, preminuo je danas u 96. godini.

Više od pola veka deda Đorđe čuvao je grobove ratnika iz slavnog vremena, koji su poginuli za otadžbinu prilikom proboja Solunskog fronta. Na Zejtinliku počivaju mošti 21.000 ratnika, od kojih su 8.000 iz Srbije.

Deda Đorđe znao je imena svakoga od njih i čuvao ih od zaborava, dočekivao je turiste, kao i potomke Solunaca. Mnogi, ipak, ne znaju da on nije >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << prvi čuvar groblja na Zejtinliku.

Prvi je bio Đorđev deda, solunski dobrovoljac Savo Mihailović, Srbin iz Grblja kod Boke Kotorske. Savo je svoje pokojne saborce čuvao do svoje smrti 1928. godine, kada im se pridružio. Sahranjen je kraj njih, na Zejtinliku.

Nasledio ga je Đorđev otac, Đuro Mihailović, koji je tokom Drugog svetskog rata sačuvao groblje i njegove relikvije od nacističke pljačke. Kad je Đuro umro 1961. godine bio je takođe sahranjen na Zejtinliku, uz oca.

Deda Đorđe nakon očeve smrti duže od pola veka brinuo je o uređenju grobnica, a posetiocima je govorio o slavnoj i tragičnoj istoriji, uz kazivanje stihova Vojislava Ilića Mlađeg. Odlikovan je Ordenom srpske zastave drugog stepena i Ordenom Svetog Save prvog stepena. Raša Perić posvetio mu je pesmu "Maršira svu noć".

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

Poznato gdje je deda Đorđe htio da ga sahrane

Izvor: Nezavisne Novine, 02.Jul.2023

SOLUN - Đorđe Mihailović bio je čuvar srpskog groblja "Zejtinlik" više od šest decenija, a danas je preminuo u 96. godini.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.