Izvor: B92, 01.Avg.2000, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DJUKANOVIC: ODLUKU O IZBORIMA DONECE VLADAJUCA KOALICIJA

Nakon rimskog susreta americkog drzavnog sekretara Madlen Olbrajt sa crnogorskim predsednikom Milom Djukanovicem u utorak, cini se da se povecala neizvesnost oko toga da li ce vladajuca koalicija u Crnoj Gori i pored prethodne negativne odluke, ipak izaci na Savezne izbore. Olbrajt je prvo pre sastanka pozvala crnogorsku vlast da ne bojkotuju izbore, potom je sastanak tokom dana vise puta prekidan i nastavljan da bi na kraju obracajuci se novinarima americki drzavni sekretar rekla: "Vrlo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << mi je drago sto je predsednik Djukanovic imao priliku da dodje i sretne se sa mnom ovde u Rimu. Kao sto je rekao, mi koristimo priliku da se cesto sretnemo da bi diskutovali o tome sta se desava u Crnoj Gori kao i celokupnom regionu. SAD podrzavaju pristup koji je zauzeo predsednik Djukanovic kad je u pitanju demokratski napredak u Crnoj Gori, kao i ekonomski napredak. Isto tako, mnogo smo diskutovali o izborima koje je raspisao Milosevic i nelegitimnim merama koje je preduzeo oko Ustava. Isto tako, razgovarali smo i o tome kako da ojacamo opoziciju Milosevicu u ovom izbornom periodu. Ocigledno je da cemo u sledecih par nedelja ostati u bliskom kontaktu".

Po recima izvestaca crnogorske televizije, Olbrajt je na zahtev novinara da pojasni da li Amerika zeli da vlasti Crne Gore izadju na izbore rekla da je jako vazno uciniti sve da se opozicija ojaca i ujedini, a na zahtev da odgovori konkretnije, rec je dala Milu Djukanovicu koji je izjavio: "Vi svakako znate da smo mi povodom usvajanja nelegitimnih ustavnih amandmana donijeli rezoluciju u Skupstini u kojoj smo kazali da necemo primjeniti niti jednu odluku saveznog parlamenta donesenu na temelju tih ustavnih amandmana. Takodje, mi smo svjesni odgovornosti da ne povucemo niti jedan potez kojim cemo ugroziti ionako krhki demokratski front u Srbiji koji treba da iskoristi svaku priliku da delegitimise diktatora kakav je Milosevic. Dakle, mi cemo i narednih dana nastaviti da pruzamo snaznu podrsku demokratskoj opoziciji u Srbiji. Djukanovic je izjavio da ce se o izlasku na izbore doneti odluka u legitimnim organima i da ce o tome biti obavestena javnost. "Ono sto vam mogu u ovom trenutku kazati, to je svakako da necemo pristajati na ustavno-pravno nasilje koje Milosevic pokusava da provede nad Crnom Gorom", dodao je Djukanovic. "Da smo zeleli da prihvatimo diktaturu, to bismo ucinili pre nekoliko godina. Ne bismo prolazili kroz ovakvu politicku, ekonomsku i bezbednosnu golgotu", rekao je Djukanovic.

Zvanicnici Stejt departmenta novinarima nisu zeleli da kazu da li je Olbrajtova na Djukanovica vrsila pritisak da crnogorske vladajuce stranke ucestvuju na saveznim izborima. Jedan visoki zvanicnik Stejt dipartmenta izjavio je da je glavna tema razgovora bila opasnost izbijanja sukoba u Crnoj Gori. Prema njegovim recima, Djukanovic je Olbrajtovoj preneo strahovanja da bi u Crnoj Gori narednih sedmica mogle da uslede odredjene provokacije snaga bezbednosti lojalnih vlastima u Beogradu. Olbrajtova je Djukanovicu, kako je receno, pruzila uveravanja da su SAD zainteresovane za bezbednost u regionu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.