Izvor: B92, 05.Jan.2001, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DJINDJIC O INICIJATIVI ILICA

Jedan od lidera DOS Velimir Ilic izjavio je za "Glas javnosti" da ce, ukoliko predsednicki izbori u Srbiji ne budu raspisani najkasnije do marta, pozvati gradjane na proteste i "ultimativno" traziti raspisivanje izbora. "Kako je moguce da prvi covek demokratske Srbije bude problematicni Milutinovic koga sav demokratski svet optuzuje za ratne zlocine", upitao je Ilic. "Javno pozivam tu nesrecu od Milutinovica da, ako ima imalo casti i obraza, podnese ostavku! Ako on to ne ucini i ako moje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kolege iz DOS ne krenu u inicijativu opoziva, licno cu pozvati gradjane na proteste na kojima cemo ultimativno traziti raspisivanje predsednickih izbora", dodao je Ilic.

Komentarisuci ovu izjavu, mandatar za sastav Vlade Srbije Zoran Djindjic za B92 je izjavio da je mesto predsednika Srbije zasticeno, tako da prakticno samo ako predsednik podnese ostavku, mogu da se raspisu prevremeni izbori. "Procedura je komplikovana i skupa, prvo dvotrecinska vecina u Skupstini, zatim obrazlozenje o krsenju Ustava, pa onda referendum i tek kad sve to prodje raspisivanje izbora", kaze Djindjic i dodaje da predsednik Srbije ne moze da utice na sprovodjenje reformi u Srbiji. "Vreme da se ta procedura pokrene je pred nama i nema razloga da gospodin Ilic sada od toga pravi prioritetno pitanje. Nisu konstituisane ni Vlada ni Skupstina, a on vec postavlja prioritetne zadatke. Predsednik nema velika ovlascenja i ne znam zasto bi sada to mesto bilo toliko bitno kada nas cekaju reforme koje smo obecali narodu i koje narod ceka. Sve te stvari mi mozemo da obavimo i bez predsednika Srbije", zakljucio je Djindjic, javlja B92.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.