DF ponovo traži da se uvede Dan Petra Petrovića Njegoša

Izvor: B92, 03.Dec.2019, 10:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DF ponovo traži da se uvede Dan Petra Petrovića Njegoša

Demokratski front ponovo je predložio da se u Crnoj Gori uvede novi praznik, 13. novembar - Dan Petra Drugog Petrovića Njegoša, crnogorski praznik kulture.

Demokratski front je taj predlog aktuelizovao i u oktobru prošle godine, ali je crnogorski parlament odbio da o tome raspravlja.

Predviđeno je da se taj dan obeleži održavanjem kulturnih i drugih manifestacija koji će biti posvećeni Njegošu, na kojima će se afirmisati njegovo stvaralaštvo.

Izmenama >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Zakona o državnim i drugim praznicima, koji se nalaze u skupštinskoj proceduri, DF predlaže novi praznik sa ciljem da se afirmiše kultura i stvaralaštvo jedne od najvažnijih ličnosti Crne Gore, vladara, vladike, pesnika i filozofa.

"Njegova dela svrastavaju se u red najznačajnijih dela južnoslovenske i svetske književnosti. Njegovo bogato kulturno stvaralaštvo na najbolji način promovisalo je i promoviše Crnu Goru u svet unazad dva veka, a činjenica da su njegova dela prevedena na mnoge strane jezike dokazuje njegovu književnu veličinu, univerzalnost i neprolaznost", kaže se u obrazloženju.

Ističe se da Njegoševo književno delo promoviše najveće ljudske vrednosti na kojima su izgrađeni savremeni svet i društvo, a to su sloboda ličnosti, borba za slobodu, plemenitost, junaštvo i čojstvo, sloboda kao uslov jednakosti.

Navodi se da je zbog veličine njegovog lika i dela Petar Drugi Petrović Njegoš postao najprepoznatljiviji simbol Crne Gore i zaslužuje da se dan njegovog rođenja proglasi crnogorskim praznikom kulture.

"Tako bi se i u budućem periodu, generacijama koje dolaze, približio značaj njegovih dela, koja na ponos svakoga u Crnoj Gori stoje u ravan sa najznačajnim delima svetske književnosti, a Njegoš se ceni u svetskoj književnosti kao jedan od najvećih velikana", kaže se u obrazloženju.

Izmena Zakona o državnim i drugim praznicima predložili su 17 poslanika DF-a.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.