DEVOJKA IZVUČENA ŽIVA IZ ATLANTSKOG OKEANA! 24 sata plutala na dasci, spasio je kapetan broda Željko Boljević! (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 18.Apr.2023, 07:04

DEVOJKA IZVUČENA ŽIVA IZ ATLANTSKOG OKEANA! 24 sata plutala na dasci, spasio je kapetan broda Željko Boljević! (VIDEO)

Udarna vest u Portugaliji

Članovi posade teretnog broda kompanije MSC na kome je kapetan Baranin Željko Boljević spasili su devojku (17) na 25 milja od portugalske obale. Kapetan Boljević za Primorski portal je potvrdio da je posada broda spasila devojku čiji je nestanak prijavljen dan ranije.

- Devojka je bila svesna, ali smrznuta jer je skoro 24 sata provela na dasci, na oko 25 milja od obale. Ona je dan i noć provela na otvorenom moru - kazao >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << je Boljević za Primorski portal. Kada se na dasci za veslanje otisnula na pučinu, sigurno nije ni slutila da će doživeti pravu dramu koja ima srećan kraj zahvaljujući posadi teretnog broda REEF.

To se dogodilo na pravoslavni Vaskrs oko 18 časova. Udarna vest u portugalskim medijima je informacija da je posada broda "REEF" spasila maloletnu devojku čiji je nestanak prijavljen dan ranije.

- Sedamnaestogodišnja djevojka nestala u moru na dasci za veslanje kod Praja do Koeljo, Vila Real do Santo Antonio, Algarve, pronađena je živa, "desetinama milja od mesta gde je nestala". Devojku iz Azeitaoa (okrug Setubal) spasao je trgovački brod u prolazu u 17.30". Erica Viccente, spašena devojka, patila je od "povišene hipotermije" i transportovana je helikopterom sa broda pravo u bolnicu Faro - naveli su portugalski mediji.

Sve navedeno potvrdio je iskusni kapetan Boljević koji ističe zadovoljstvo što su uspeli da spasu mladi život.

- Vetar i struje su dasku na kojoj je bila devojka odneli 25 milja od obale. Članovi naše posade su primetili devojku koja je poslednjim atomima snage tražila pomoć. U samoj akciji spašavanja učestvovao je prvi oficir palube Aleksandar Antović iz Crne Gore, i drugi oficir Di Constanzo Giovan Batista iz Italije. Na brodu smo devojci ukazali prvu pomoć, utoplili je, dali napitke, hranu, toplu odeću. Smrzla se jer je dugo vremena bila na vodi u kupaćem kostimu. Celu noć, skoro 24 sata na vodi - rekao je kapetan Boljević i dodao:

- Koliko smo oduševljeni što smo spasili devojku, takođe smo zadivljeni i organizacijom portugalskih vlasti. Kada sam obavestio njihov centar u Lisabonu, za nepuni sat vremena stigao je helikopter, policijski patrolni brod, u blizini je bio i vojni brod. Devojka je helikopterom transportovana u portugasku bolnicu Faro.

Boljević je u dugoj pomorskoj karijeri koja traje 35 godina imao i ranije akcije spasavanja. Pamti kako su spasili člana posade u blizini Brazila. Kapetan je duge plovidbe 27 godina. Boljević je prepoznat kao zapovednik koji je brojnim mladim pomorcima dao preporuke i omogućio im da se ukrcaju na brodove.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.