DETE ZBOG KORONE DOBILO ŠLOG: Virus ostavlja jezive posledice, dr Ostojić otkriva kako se deca bore protiv kovida

Izvor: SrbijaDanas.com, 11.Maj.2021, 07:42

DETE ZBOG KORONE DOBILO ŠLOG: Virus ostavlja jezive posledice, dr Ostojić otkriva kako se deca bore protiv kovida

Dr Olivera Ostojić kaže da dete koje je sada u stabilnom stanju verovatno ima određenu kardiološku bolest.

U Srbiji je zabeležen prvi slučaj hemopareze, odnosno šloga, kao teške posledice kovida-19 kod mališana koji se trenutno nalazi na lečenju na Institutu za zdravstvenu zaštitu majke i deteta "Dr Vukan Čupić". Načelnica Dečje klinike u KBC "Dragiša Mišović", pulmolog dr Olivera Ostojić kaže da dete koje je sada u stabilnom stanju verovatno ima određenu kardiološku >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << bolest.

- Pretpostavka je da je dete imalo neka srčana oštećenja ili bolest krvnih sudova, jer se ranije nije dešavalo da se detetu oduzme leva strana tela. To je ozbiljna neurološka komplikacija - objašnjava dr Ostojić.

Koliko je trenutno dece na lečenju na Dečjoj klinici u KBC "Dragiša Mišović"?

- Sedmoro maloletnika nalazi se na lečenju na našem odeljenju i svi oni su pred završetkom terapije. Deca dobro reaguju na terapiju, čak i kada dođu sa upalom pluća. Svi su dobro, nemamo nikakve probleme u ovom trenutku i uskoro planiramo otpuste za nekoliko njih.

Koja je starosna dob dece koja se leče na Dečjoj klinici?

- Svi su različite starosti. Imamo bebu od mesec dana, pa jedno dete ima sedam godina, drugo devet, leči se i tinejdžer od 17 godina. Svaku kategoriju smo u ovih sedmoro smestili. Pada brojka, po jedan-dva prijema imamo, troje-četvoro otpustimo, polako idemo ka toj brojki koja je zanemarljiva.

Kakav je vaš stav po pitanju vakcinacije dece protiv kovida-19?

- Svako dete koje ima navršenih 15 godina i više može samostalno da odlučuje da li će se imunizovati protiv korone ili ne. Moj stav je da oni od 16 godina, koji se svuda u svetu tretiraju kao odrasli pacijenti, treba da podlegnu vakcinaciji, ništa im neće faliti. Ali treba nam zvanična odluka od Agencije za lekove. Znamo da je kompanija "Fajzer" donela svoje obaveštenje, ali još uvek ništa nije zvanično. Ako se razmišlja o vakcinaciji, onda posebno treba da o tome misle hronični pacijenti koji mogu da imaju teži oblik kovida-19 i koji su skloni respiratornim virusima. Treba da se vakcinišu kao što se svake godine vakcinišu protiv gripa.

Ko su glavni prenosioci virusa među decom, koji uzrast?

- Mlađi razredi su retko prenosili virus. To su uglavnom ostali ukućani, ne kažem da je tako 100 odsto, ali to je neko naše iskustvo. Zato i insistiramo da se roditelji vakcinišu, pogotovo roditelji male dece, da bi zaštitili tu decu. Mnogi roditelji nisu vakcinisani jer misle da su i oni mladi kao i njihovi mališani.

Za ovih 14 meseci koliko se nalazite u kovid sistemu, da li ste imali teške slučajeve dece obolele od koronavirusa?

- Vrlo retko se javljaju deca kojima se pojavljuju neke tegobe nakon lečenja od kovida-19. Uglavnom su to mališani sa respiratornim virusom, a niko nije imao neku komplikaciju. Ni u literaturi ne vidim da se opisuju neka postkovid stanja kod dece, osim možda kod starijih tinejdžera, kod kojih se pojavljuje zamor. Njima se zato savetuje tri meseca bez fizičke aktivnosti i upotreba vitamina.

Planira li se izlazak Dečje klinike iz kovid sistema?

- Postoji šansa da izađemo iz kovid sistema, ali ipak zavisi od epidemiološke situacije. Mnoge ustanove su probale da izađu pa nisu uspele, ali kod nas miriše na dobro s obzirom na to da imunizacija teče u pravom smeru. Ipak, nema još uvek zvaničnog obaveštenja, ali nadamo se najboljem s obzirom na to da je vikend iza nas protekao mirno bez ijednog prijema u ambulantu.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.