DEČAK-UBICA BIO ZAPUŠTEN? Može se reći da je to zlostavljanje i da su posledice razorne (FOTO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 24.Maj.2023, 14:50

DEČAK-UBICA BIO ZAPUŠTEN? "Može se reći da je to zlostavljanje i da su posledice razorne" (FOTO)

Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu je po službenoj dužnosti formiralo predmet u vezi sa događajem u OŠ Vladimir Ribnikar od 3. maja kada je kako se sumnja trinaestogodišnji dečak ubio devet osoba i ranio još četvoro, od kojih je još jedna devojčica preminula.

Kako bi se utvrdilo da li se u radnjama – majke maloletnog dečaka stiču elementi krivičnog dela "zapuštanje i zlostavljanje maloletnog lica" iz čl. 193 Krivičnog zakonika, saopštilo je ovo tužilaštvo. >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Ovim povodom gošće Tijana Kostić, advokat i Jelena Kenić, školski psiholog i pedagog razgovarale su u emisiji Puls Srbije.

Kostić je ispričala šta će biti potrebno da bi se izvršila procena života ove porodice.

- Može uključivati, pored razgovora sa porodicom i sve druge podatke kojima socijalni rad može utvrditi da li je bilo zapuštanja i zlostavljanja lica - kaže Kostić.

Kenić, kao psiholog kaže da zna kako funkcioniše razgovor u školi.

- Počinjete uvek od primarnog od porodice. Od majke i oca i da li je bilo zapuštanja i zanemarivanja, osim u ekstremnim slučajevima... Ako ga ne pitate ništa, kako provodi svoje vreme, da li ga nešto nervira, ako vas prosto to ne interesuje i ako verbalno ponižvate dete, ako mu pretite, ako ne pružate dovoljno ljubavi, može se reći da je to zlostavljanje i da su posledice razorne - upozorava Kenić.

Kostić se pita ko je mogao da uoči promene kod dečaka ubice.

- Svi se pitamo kako je moglo da dođe do ovoga. Sve je sada u sklopu nadleštva tužilaštva, a kakav će biti ishod, to je najbitnije. Za sada nema elemenata zlostavljanja, ali pitamo se da li je u vaspitnom smislu bilo zapušteno? - primećuje Kostić.

Kenić se osvrnula na izjavu majke ubijenog detea koja je saopštila da su postojale naznake da je dečak pokazivao čudno ponašanje na ekskurzijama.

- Svi smo time trebali da se bavimo i da je postojala ta vrsta poverenja između roditelja i škole, a sve potiče od prvog odnosa sa majkom i bazične sigurnosti. Ako tu nije nešto kako treba tu, onda je sve dalje loše - upućuje Kenić.

Sve vesti o nezapamćenoj tragediji u školi na Vračaru pročitajte OVDE.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

Slučaj masakra u školi na Vračaru: Dečak ubica dobija staratelja?

Izvor: B92, 25.Maj.2023, 10:09

Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu je po službenoj dužnosti formiralo predmet u vezi sa masakrom u OŠ "Vladislav Ribnikar", koji se dogodio pre 20 dana...Predmet je formiran kako bi se utvrdilo da li se u radnjama M. K., majke maloletnog K. K. (13), koji je u školi na Vračaru ubio devetoro...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.