Izvor: Blic, 06.Avg.2016, 17:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DECA NE ZNAJU U KOJU ĆE ŠKOLU IĆI Zatvaranje i spajanje obrazovnih ustanova i dalje "DRŽAVNA TAJNA"

Do početka nove školske godine ostalo je nešto više od tri nedelje, a mnogi đaci još ne znaju ni koju će školu pohađati!

Prvi septembar je pred vratima, ali nadležni još nisu obelodanili rezultate Studije mreže predškolskih ustanova i osnovnih škola, kako bi se utvrdilo koje će obrazovne ustanove biti ugašene ili spojene sa drugima.

- Roditelji uglavnom već kupuju knjige, a ja još uvek čekam da čujem u koju školu će krenuti moja deca. Oni su od septembra >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << peti i osmi razred, bojim se kako bi odlazak u drugu školu uticao na njihov uspeh – kaže majka učenika OŠ „Stari grad“ koja je mesecima “već viđena” za gašenje.

Jedna od ideja je da oko 200 učenika OŠ „Stari grad“ od septembra pohađa nastavu u drugoj školi („Skadarlija“, „Mika Alas“ ili „Braća Baruh“), dok bi zgradu preuzela Sportska gimnazija.

- Za sada se ništa ne dešava, čekamo Skupštinu grada. U vrlo smo nezavidnoj situaciji, ne znam da li da ljude stavljam na listu tehnoloških viškova ili da radim na intenzivnim planovima za sledeću školsku godinu – kaže direktorka OŠ „Stari grad“ Sanja Radmilović.

Sportska gimnazija će već 15. avgusta napustiti zgradu Vojne gimnazije. Osim što niko iz škole ne zna gde će biti održani prijemni, razredni i vanredni ispiti krajem meseca, nepoznato je i na koju adresu će se 1. septembra uputiti oko 900 učenika, vrhunskih sportista.

- Još ništa nije rešeno iako se bliži dan kada moramo da napustimo zgradu – kaže direktor Radosav Nikolić, kojem je rok za iseljenje nametnut zbog proširenja kapaciteta Vojne gimnazije.

Među ugroženima su i OŠ ”Radivoj Popović” u Zemunu i OŠ „Đuro Strugar“ na Novom Beogradu. Po za sada nezvaničnim planovima, 305 učenika OŠ „Đuro Strugar“ prešlo bi u OŠ „Ratko Mitrović“, a zgrada bi bila ustupljena Politehničkoj školi koja godinama koristi prostorije na drugom spratu.

- Sve što saznamo je nezvanično. Mi smo se kao roditelji, ali i stanari u Bloku 37 tražili prijem kod gradonačelnika i ministra, nismo dobili odgovor – kaže Aleksandar Bojić, roditelj dvoje učenika ove škole.

KAKO SELITI DECU SA AUTIZMOM?

Da svaka škola ima svoje razloge za ostanak u njoj, tvrdi i direktor OŠ „Radivoj Popović“ Željko Pokrajac.

- Problematično je vršiti promene deci sa autizmom. Mi imamo više prostora u školi, ali našoj deci je to i potrebno. Uslovi su poboljšani zadnjih godina i zbog toga školu upisuju deca iz cele Srbije – kaže Pokrajac.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.