DANAS SLAVIMO SVETI UTORAK I RADOST: Najsrećniji dan u godini i treba ispoštovati samo jedno pravilo!

Izvor: SrbijaDanas.com, 04.Maj.2021, 08:24

DANAS SLAVIMO SVETI UTORAK I RADOST: Najsrećniji dan u godini i treba ispoštovati samo jedno pravilo!

Danas je svim pravoslavnim hrišćanima "zadatak" da šire radost oko sebe

Svetli, Vaskršnji utorak je drugi dan po Vaskrsu, kada se nastavlja proslavljanje najvećeg hrišćanskog praznika, kako u crkvenim bogosluženjima, tako i u domovima pravoslavnih vernika. Službe su iste kao i prethodna dva dana

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici Vaskrs slave tri dana. U kalendaru SPC su crvenim slovom obeleženi Vaskrs nedelja, Vaskršnji ponedeljak i Vaskršnji utorak.
>> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << />
Vaskrs se slavi od vremena prvih apostola a njegova suština se objašnjava rečima Svetog apostola Pavla, zapisanih u apostolskim delima: Ako Hristos ne vaskrse, prazna je propoved naša i prazna je vera naša.

Praznovanjem Vaskrsenja hrišćani naglašavaju svoju veru i pobedu života nad smrću.

Treći dan praznovanja zove se i Vodeni, Svetli utorak, a po verovanju se smatra i najsrećnijim danom u godini. Ako se dete rodi na ovaj dan, biće srećno i dugovečno.

Prema narodnom verovanju, to je jedini dobar utorak u godini. Dobro je ići u posetu ili krenuti na put.

U nekim selima se danas održavaju svadbe, jer se veruje da će mladenci poživeti srećno, dugovečno i imati mnogo dece.

Stariji ljudi veruje i da će ukoliko je uveče na Svetlu sredu nebo zvezdano, godina biti izuzetno rodna. 

Predanje kaže da su u nedelju rano, pre zore, Marija Magdalina, Marija Jakovljeva, Salomija i neke druge žene pošle sa spremljenim mirom na Hristov grob.

Veliki kamen kojim je Hristov grob bio zatvoren bio je odvaljen, a grob prazan. Na kamenu je sedeo anđeo Gospodnji, s licem kao munja i odelom belim kao sneg.

Stražari vojnici bili su ukočeni od straha, a onda im se obratio anđeo: Ne bojte se, jer znam da Isusa raspetoga tražite. Nije ovde jer ustade, kao što je kazao... Idite brže i kažite učenicima njegovim da je vaskrsao.

Žene i zbunjeni vojnici-stražari su odmah otrčali u grad da obaveste jevrejske glavare o onom što su videli, a narod se jako obradovao.

Zato je, prema predanju i verovanju, jedina stvar koju u ova tri dana vernici moraju da poštuju, to da dele radost sa svojim bližnjima.

Verovanje je i da oni koji se ogluše o to pravilo prkose Bogu i Hristu i da im neće ići u životu "kako treba"

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Danas je Svetli, Vaskršnji utorak - najsrećniji dan u godini

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Maj.2021

Svetli, Vaskršnji utorak je drugi dan po Vaskrsu, kada se nastavlja proslavljanje najvećeg hrišćanskog praznika, kako u crkvenim bogosluženjima, tako i u domovima pravoslavnih vernika. Službe su iste kao i prethodna dva dana...Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici Vaskrs slave tri dana. U kalendaru...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.