DANAS SLAVIMO PRVOG JEVANĐELISTU: Evo zašto je baš Sveti Matej odabran za krsnu slavu Uprave carina Srbije (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 29.Nov.2023, 08:17

DANAS SLAVIMO PRVOG JEVANĐELISTU: Evo zašto je baš Sveti Matej odabran za krsnu slavu Uprave carina Srbije (VIDEO)

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici slave dana Svetog apostola i jevanđelistu Mateja. Ovaj dan u crkvenom kalendaru je označen podebljanim, crnim slovom.

Apostol Matej je bio jedan od dvanaestorice prvih učenika i sledbenika Isusa Hrista. Prema predanju upravo je on napisao prvo jevanđelje - Sveto jevanđelje po Mateju, te se naziva i jevanđelist Matej.

Pre nego što je postao Isusov učenik, radio je kao carinik, odnosno poreznik.

Kada >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << ga je Isus pozvao da mu bude učenik (apostol) ostavio je svoje poslove i pošao sa Njim.

Ovu molitvu danas bi trebalo izgovoriti:

- Usredno ot mitnici ko zvavšemu vladicje Hristu, javlšusja na zemlji čelovjekom za blagost, tomu posljedovav, apostol izbranij javilsja jesi i blagovjestnik jevangelija vseljenjej veleglasen. Sego radi čtima čestnuju pamjat, tvoju, Mateje bogoglagoljive, moli milostivago Boga, da grjehov ostavljenije podast dušam našim.

Naoružan božanskom silom, propovedao je hrišćanstvo i isceljivao bolesne, izgonio đavole, lečio gubave i vaskrsavao mrtve.

Matej je bio očevidac i svedok Isusovog života i zemaljske smrti, vaskrsenja i uznošenja na nebo. Apostol je, po prijemu Svetog Duha, prvo, propovedao jevanđelje u Palestini, u Jerusalimu i okolini.

Priča se  i da Sveti Matej nikada nije jeo meso, nego se hranio povrćem, voćem i žitaricama.

Matej se smatra zaštitnikom carinika, poreznika, bankara i računovođa. Slava Sveti Matej - Matijevdan, rasprostranjena je među Srbima u Hercegovini. Uprava carina Srbije, upravo zato što je za života i sam bio carinik, obeležava Matijevdan kao svoju krsnu slavu od 2001. godine.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

Danas proslavljamo PRVOG JEVANĐELISTU - Vernici kažu da treba izgovoriti MOLITVU Svetom Mateju i ČUDO će se desiti

Izvor: SrbijaDanas.com, 29.Nov.2023

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave Matijevdan, slavu posvećenu Svetom apostolu i jevanđelisti Mateju. Matej je bio Jevrejin i bogati poreznik i sakupljao je prihode na putu koji je od Kapernauma prelazio iz Galileje u Siriju. Danas je dobro pročitati Jevanđelje koje je on napisao,...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.