DANAS SASLUŠANJE TERORISTE JAŠAREVIĆA

Izvor: Kurir, 30.Okt.2011, 11:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DANAS SASLUŠANJE TERORISTE JAŠAREVIĆA

SARAJEVO - Mevlid Jašarević, koji je pucao na američku ambasadu u Sarajevu, biće danas saslušan, najavio je državni tužilac BiH Dubravko Čampara.

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) juče su u Gornjoj Maoči kod Brčkog, kako saznaje FENA od državnog tužioca BiH, obavili istražne radnje nad dvema osobama, ali one nisu uhapšene.

Policija je pronašla i suprugu Jašarevića, Mirelu, koja takođe nije uhapšena, već su u toku istražne radnje, nakon kojih >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << će biti odlučeno o daljem postupanju s tim osobama.

Vehabija Jašarević pucao je prekjuče posle podne iz "kalašnjikova" na ambasadu SAD u Sarajevu i pritom ranio jednog radnika obezbeđenja ambasade. Potom je i Jašarević ranjen u nogu.

Jašarević, koji je tokom napada bio naoružan i sa dve ručne bombe, kao pripadnik vehabijskog pokreta boravio je u Gornjoj Maoči u vreme policijske akcije u februaru prošle godine.

Službe bezbednosti u BiH proveravaju ko su ideolozi koje je sledio napadač na ambasadu SAD u Sarajevu, Mevlid Jašarević. Prema izjavama svedoka, Jašarević je boravio u Austriji i Gornjoj Maoči kod Brčkog i bio je sledbenik "tekfir" ideologije, pravca izrazito radikalnih i ekstremnih stavova koji su suprotstavljeni stavovima islama. Takve grupe u Austriji, koje uglavnom okupljaju muslimane poreklom iz Sandžaka i Crne Gore, izrazito su sektaški nastrojene, piše Dnevni avaz i podseća da je Islamska zajednica BiH i ranije upozoravala da problem s vehabijama nije u BiH, nego u Beču, odakle se oni regrutuju i finansiraju.

Navodno u Austriji deluje Nedžad Balkan (alijas Ebu Muhammed), koji je u Beču osnovao svoj džemat a i u Sandžaku ima nekoliko svojih centara. Mevlid Jašarević, koji je u petak pucao na američku ambasadu u Sarajevu, ostavio je oporuku u kojoj obrazlaže razloge i cilj terorističkog akta na državu BiH, piše sarajevski dnevnik.

List navodi da je Jašarević u pismu naveo da je pucnjavom "hteo pomoći muslimanima".

On je iz puške "kalašnjikov" u petak u Sarajevu ispalio 105 metaka, a specijalcima koji su mu se približili rekao: "Nisam došao da ubijam muslimane. Sklonite policajce". Državni tužilac BiH Dubravko Čampara rekao je da će Jašarević, koji je još u bolnici pod policijskim nadzorom zbog ranjavanja u nogu, najkasnije za dva dana moći biti predat u nadležnost Tužilaštva BiH.

Ambasador SAD u BiH Patrik Mun (Patrick Moon) najavio je da će pripadnici američkog FBI doputovati Sarajevo kako bi istražili motive napada Ambasadu SAD. "To je standardna procedura koja je ista za sve ambasade SAD u svetu u sličnim slučajevima", rekao je ambasador Mun. Prema njegovim rečima, ambasada SAD nije bila obaveštena o mogućem napadu niti su imali bilo kakvu informaciju o pretnjama ambasadi i njenom osoblju.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.