BiH: Privedeni pomagači vehabije?

Izvor: B92, 29.Okt.2011, 22:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BiH: Privedeni pomagači vehabije?

Sarajevo -- Dve osobe, koje se dovode u vezu sa terorističkim napadom na ambasadu SAD u Sarajevu čiji je izvršilac Mevlid Jašarević, privedene su danas u Gornjoj Maoči.

Federalna novinska agencija (Fena) saznaje od državnog tužioca BiH Dubravka Čampare da ove osobe nisu uhapšene.

U toku su istražne radnje nakon kojih će biti odlučeno o daljem postupanju s njima.

Tužilac Čampara je takođe rekao da Mevlid Jašarević danas nije saslušavan, a da je saslušanje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << planirano za sutra.

Policijsku akciju na području Gornje Maoče, koja je počela u popodnevnim satima, sprovode pripadnici Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) i drugih policijskih struktura u BiH. Povod je saznanje da je u ovom selu u februaru prošle godine boravio Mevlid Jašarević, koji je juče izvršio teroristički napad na Ambasadu SAD u Sarajevu, saznaje Srna.

Navodno je Jašarević u Gornjoj Maoči boravio i pre dva dana, a Federalna televizija je javila da je njegova supruga Mirela sinoć bila u tom selu, u kući poznatog vehabije Nusreta Imamovića. Ona je danas pronađena u selu Rahići kod Brčkog.

Iz Tužilaštva BiH i SIPA-e nisu želeli da saopšte bilo kakve informacije o akciji u Gornjoj Maoči zbog, kako su rekli, interesa istrage.

Portparol Policije Brčko distrikta Halid Emkić potvrdio je ranije Srni da se akcija u selu Gornja Maoča sprovodi po nalogu Tužilaštva BiH, ali da policija Brčko distrikta samo asistira u ovoj operaciji.

Osim akcije u Gornjoj Maoči, pripadnici SIPA-e pretresli su i kuću u sarajevskom naselju Vojničko polje. Ova akcija je usledila nakon jutrošnjeg hapšenja jedne muške osobe u Sarajevu, koja se dovodi u vezu sa jučerašnjim terorističkim napadom na Ambasadu SAD i napadačem Mevlidom Jašarevićem.

Pripadnici SIPA-e su sinoć vršili pretrese nekoliko stanova na lokacijama Grbavice i Bistrika.

Vehabija Mevlid Jašarević pucao je juče popodne iz kalašnjikova na Ambasadu SAD u Sarajevu i pri tome ranio jednog policajca. Jašarević, koji je tokom jučerašnjeg terorističkog napada bio naoružan i sa dvije ručne bombe, kao pripadnik vehabijskog pokreta boravio je u Gornjoj Maoči u vrijeme policijske akcije u februaru prošle godine, ali nije bio uhapšen.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Policija ispitala Jašarevićevu suprugu i još dvije osobe

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 29.Okt.2011

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u subotu su u Gornjoj Maoči, kako saznaje FENA od državnog tužioca BiH Dubravka Čampare, izvršili istražne radnje nad dvjema osobama. Kako kaže tužilac Čampara, ove osobe nisu uhapšene. Također je pronađena i supruga Mevludina Jašarevića...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

POLICIJA PRIVELA NA ISPITIVANJE SUPRUGU TERORISTE JAŠAREVIĆA

Izvor: Kurir, 29.Okt.2011

BRČKO - Policija je u blizini Rahića kod Brčkog pronašla i suprugu Mevlida Jašarevića izvršioca napada na američlku ambasadu u Sarajevu, a nešto ranije dve osobe, koje se dovode u vezu sa napadom privedene su u Gornjoj Maoči..Federalna novinska agencija (Fena) saznaje od državnog tužioca...

Nastavak na Kurir...

Privedeni dvojica vehabija i supruga Mevlida Jašarevića

Izvor: Blic, 30.Okt.2011, 00:50

Dve osobe, koje se dovode u vezu sa terorističkim napadom na američku Ambasadu u Sarajevu, čiji je izvršilac Mevlid Jašarević (23), privedene su danas u Gornjoj Maoči, a policija je u blizini Rahića kod Brčkog pronašla i Mirelu, suprugu Mevlida Jašarevića. Saslušanje Jašarevića je zakazano...

Nastavak na Blic...

DANAS SASLUŠANJE TERORISTE JAŠAREVIĆA

Izvor: Kurir, 30.Okt.2011

SARAJEVO - Mevlid Jašarević, koji je pucao na američku ambasadu u Sarajevu, biće danas saslušan, najavio je državni tužilac BiH Dubravko Čampara...Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) juče su u Gornjoj Maoči kod Brčkog, kako saznaje FENA od državnog tužioca BiH, obavili istražne...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.