DANAS PREDSTAVLJANJE NOVIH DRONOVA VOJSKE SRBIJE: Sve što znamo o letelicama CH-92A koje su stigle iz Kine (FOTO/VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 04.Jul.2020, 07:42

DANAS PREDSTAVLJANJE NOVIH DRONOVA VOJSKE SRBIJE: Sve što znamo o letelicama CH-92A koje su stigle iz Kine (FOTO/VIDEO)

Ključan i transfer tehnologije za domaćeg "Pegaza".

Predsednik Srbije i vrhovni komandant Aleksandar Vučić prisustvovaće danas prikazu novih bespilotnih letelica CH-92A na aerodromu "Pukovnik-pilot Milenko Pavlović" u Batajnici.

Nabavkom kineskih izviđačko-borbenih bespilotnih letelica CH-92A, Srbija postaje prvi korisnik ovakvih vazduhoplova u regionu, to neće biti samo prva borbena BPL u Vojsci Srbije već i prvi srednji daljinski pilotiran vazduhoplov u >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << VS koja je do sada, počevši od 2008. godine koristila samo mini bespilotne izviđačke letelice (izraelski Orbiter).

VS dakle dobija sasvim novu klasu vazduhoplova, sasvim nove mogućnosti i sposobnosti, ali je još važnije da je u saradnji sa NR Kinom po pitanju bespilotnih letelica akcenat stavljen na transfer tehnologije koja će se primeniti na domaću bespilotnu letelicu Pegaz koja će takođe postati izviđačko-borbena.

#China #CH92A #drone #UAV #Serbia #unmanned:: Serbia Receives Chinese CH-92A Attack Drones https://t.co/kEFJVyRSW9 pic.twitter.com/USFAYtye3j

— Defenseworld.net (@defenseworld) July 1, 2020

Bespilotna letelica CH-92A koja pripada familiji BPL Cai Hong (skraćenica CH, u prevodu Rainbow, duga) je do sada čak i stručnoj javnosti bila manje poznat ili gotovo nepoznat tip kineske izviđačko-borbene bespilotne letelice što je donekle i bilo za očekivati jer je reč o novijoj letelici čije su prve opšte poznate fotografije nastale na avio-salonu u Žuhaiju pre dve godine.

CH-92A ima raspon krila nešto manji od deset metara, akcioni radijus veći od 150 kilometara, maksimalna visina leta je 5.000 metara, a brzina nešto manja od 200 kilometara na sat. Nosi dve navođene rakete dometa do šest kilometara i namenjena je za izviđanje, korekciju artiljerijske vatre i za napad na važne ciljeve, kao što su laka vozila, radarsko-komunikacioni sistemi i drugo.

Na odabir CH-92A najverovatnije je uticalo to što su njene taktičko-tehničke karakteristike vrlo bliske domaćem Pegazu, zvanično znamo da je nosivost kineske letelice za 20 procenata veća (nosivost Pegaza je 40 kg što se odnosi i na elektronsku opremu). Sve sličnosti kineske i srpske BPL mogu olakšati rad inženjerima na doradi Pegaza do željenog izgleda i zadovoljenja zadatih taktičko-tehničkih zahteva.
Pogledaj vesti o: Vojska Srbije

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Predsednik Vučić danas na prikazu novih bespilotnih letilica CH-92A Vojske Srbije

Izvor: Večernje novosti, 04.Jul.2020

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovaće danas prikazu novih bespilotnih letilica CH-92A Vojske Srbije, na aerodromu "Pukovnik-pilot Milenko Pavlović" u Batajnici. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovaće danas prikazu novih bespilotnih letilica CH-92A Vojske...

Nastavak na Večernje novosti...

VUČIĆ U INSPEKCIJI NOVIH DRONOVA: "Stiglo nam je najmodernije oružje, Vojska Srbije neuporedivo jača nego ranije" (FOTO/VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 04.Jul.2020

Akcenat stavljen i na transfer tehnologije iz Kine...Predsednik Srbije i vrhovni komandant Aleksandar Vučić prisustvovao je danas prikazu novih bespilotnih letelica CH-92A na aerodromu "Pukovnik-pilot Milenko Pavlović" u Batajnici...Predsednika je Nenad Miloradović, v.d. pomoćnika ministra odbrane...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.