broken clouds
13°C
25.04.2024.
Beograd
eur
117.1627
usd
109.3752
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

VUČIĆ U INSPEKCIJI NOVIH DRONOVA: "Stiglo nam je najmodernije oružje, Vojska Srbije neuporedivo jača nego ranije" (FOTO/VIDEO)

04.07.2020. 10:13
Piše:
Srbija Danas
Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić / Izvor: Foto: Instagram/buducnostsrbijeav
Akcenat stavljen i na transfer tehnologije iz Kine.

Predsednik Srbije i vrhovni komandant Aleksandar Vučić prisustvovao je danas prikazu novih bespilotnih letelica CH-92A na aerodromu "Pukovnik-pilot Milenko Pavlović" u Batajnici.

Predsednika je Nenad Miloradović, v.d. pomoćnika ministra odbrane za materijalne resurse upoznao sa karakteristikama novog sistema, a Vučića je posebno interesovalo sa koje daljine CH-92A može lansirati rakete na neprijatelja, i dokle se stiglo sa razvojem domaćeg "Pegaza".

Bespilotna letelica ima akcioni radijus veći od 250 kilometara, maksimalna visina leta je 5.000 metara, a brzina nešto manja od 200 kilometara na sat. Domet raketa je 9 kilometara, a potpuno ovladavanje ovim sistemom omogućiće dalji razvoj sposobnosti Vojske Srbije u oblasti autonomnog naoružanja koja će biti dominantna u ratnim sukobima 21. veka.

Nakon inspekcije letelica Vučić je u hangarima aerodroma pregledao i zemaljske stanice iz kojih će naši vojnici upravljati letelicama.

Srpska vojska ide u korak sa svetom

- Ovih šest letelica smo kupili u Kini, i one mogu da gađaju mete sa razdaljine od 9 kilometara, ali i da snimaju i izviđaju neprijateljsku teritoriju. To je savremeni način ratovanja, u kome nismo mogli da se merimo sa drugim zemljama, a sada smo počeli i to da razvijamo. Važan je i transfer tehnologije za našeg "Pegaza", to su danas najmodernija oružja. Vidite kako se danas ratuje u Saudijskoj Arabiji i Jemenu, gde ne trpite gubitke a u stanju ste da napadnete neprijatelja - rekao je predsednik i dodao da je Vojska Srbije mnogostruko snažnija nego ranije.

Dodao je da na šest letelica ukupno ima 18 raketa.

- To je za sada, a kupićemo još, jer nisu skupe. Ovo je najbolje oružje - rekao je Vučić.

Vučić je rekao da i dalje ne sme biti otkrivena cena ovih letelica zbog ugovornih obaveza, ali da nije mnogo u šta se i sam uverio.

- Uobičajeno je da se cene ovakvog oružja drži u tajnosti, ali verujte mi da nije puno - rekao je Vučić.

Nabavkom kineskih izviđačko-borbenih bespilotnih letelica CH-92A, Srbija postaje prvi korisnik ovakvih vazduhoplova u regionu. To neće biti samo prva borbena BPL u Vojsci Srbije već i prvi srednji daljinski pilotiran vazduhoplov u VS koja je do sada, počevši od 2008. godine koristila samo mini bespilotne izviđačke letelice (izraelski Orbiter).

VS dobija sasvim novu klasu vazduhoplova, sasvim nove mogućnosti i sposobnosti, ali je još važnije da je u saradnji sa NR Kinom po pitanju bespilotnih letelica akcenat stavljen na transfer tehnologije koja će se primeniti na domaću bespilotnu letelicu Pegaz koja će takođe postati izviđačko-borbena.

Srbija testirala neuporedivo više od zemalja u regionu

Predsednik je potom odgovarao na pitanja novinara, i rekao je da je Srbija sprovela više testova na korona virus nego sve zemlje bivše Jugoslavije, plus Albanije zajedno, i to 428.000.

Vučić je, upitan za kritike iz Hrvatske u vezi prakse testiranja, kazao da nije zainteresovan da odgovara na hrvatsku predizbornu kampanju, pošto se sutra tamo održavaju izbori.

Što se testova tiče kaže da su samo četiri zemlje po pitanju testiranja u odnosu na broj stanovnika, ispred Srbije, a to su Nemačka, Austrija, Švajcarska i Italija.

Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić / Izvor: Tanjug/​Tanja Valić

- U Crnoj Gori sprovedeno je 18.000 testova, i to sve brzi testovi, jer nemaju laboratorije za PCR testove. Severna Makedonija je testirala 64.000, BiH 97.000, Hrvatska 82.000. Srbija 428.000. Bugarska, koja iste veličine i uz to članica EU 147.000, Mađarska koja je veća 281.000 - objasnio je on.

Srbija je, ponovio je, pet puta više testirala od Hrvatske, a nije pet puta veća od te susedne zemlje.

Ukazao je da je u Hrvatskoj testiranje 215 evra, a kod nas, ako dođete na svoj zahtev, testiranje košta 50 evra, dok je besplatno ako postoje simptomi.

Situacija u Novom Pazaru se stabilizuje

Predsednik je naglasio da je situacija u Novom Pazaru danas bolja nego juče, i da je stanje delimično stabilizovano.

- Juče je u bolnici bilo 205 osoba, danas 183. Juče je, nažalost, preminulo pet ljudi, danas dve osobe - rekao je Vučić.

Predsednik je rekao da se situacija u Novom Pazaru polako stabilizuje.

- Ja sam kriv što nisam ostao u zemlji posle izbora, već sam otišao u Moskvu, Brisel... Da sam ostao, ranije bih i vojsku uključio i manje bi problema bilo u Novom Pazaru - konstatovao je Vučić.

On je dodao da je vojska odličan posao obavila, kao i svi lekari, koji su pokazali ogromno zalaganje.

Vučić najavio izgradnju još jedne bolnice

Predsednik je izjavio da se razgovara o izgradnji nove bolnice, privremene, koja će biti glavna za eventualni sledeći udar virusa korona.

- Ako nas virus ovako bude mučio i ako nas ovako muči tokom leta, ko zna šta će biti na jesen. Sada razgovaramo, pregovaramo da napravimo veliku novu bolnicu, relativno privremenu, da može da traje 30 godina - rekao je Vučić.

Ta bolnica bila bi nalik na onu izgrađenu u VMC Karaburma, u njoj bi bilo 500 do 1.000 ležajeva, za intenzivnu i poluintenzivnu negu.

Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić / Izvor: Tanjug/​Tanja Valić

- Da priključimo respiratote i da to bude glavna bolnica za sledeći udar. Ovako ne možemo da izdržimo, sve bolnice su nam pune - rekao je Vučić.

Kako je naveo, svi samo traže, a niko ne pita da li može i imamo li novca.

- Kada se izračuna koliko košta jedan dan u bolnici, lekovi, da vidite da država sve to mora da vadi iz nekih drugih režervi, jer nismo bas sve platili... - rekao je Vučić, ali i dodao da je Srbija jedina zemlja kojoj MMF nije smanjio projekciju rasta.

Vučić o izborima u Šapcu: Nema ambasadora da ih spasi, narod je odlučio

Vučić je rekao da vlasti u Šapcu odlažu priznanje poraza na izborima, jer se nadaju da će ih spasiti neki ambasador, ali dodaje da toga neće biti, jer je narod odlučio.

- Kada izgubite sa 12.000 glasova niste u stanju da prihvatite gubitak. Dušan Petrović i Nebojša Zelenović ni posle 25 godina na vlasti kada izgube sa 12.000 glasova ne mogu da predaju vlast, jer moraju da prikriju svoj lopovluk - kazao je on.

Vučić je, upitan za stanje u Šapcu rekao da su uveli vanrednu situaciju da bi opstali još 7, 10 dana na vlasti, nadajući se da će se desiti neko svetsko čudo, da će ih spasiti neki ambasador.

- Nema tog ambasadora koji može da ih spasi, narod je odlučio - podvukao je on.

Vučić je ukazao da dosadašnje vlasti u Šapcu imaju većinu u GIK, da su prethodno rekli da je sve bilo u redu na izborima, jer su verovali u sopstvene laži da su dobro prošli na glasanju.

- Kada su videli rezultate onda su rekli da je bilo nepravilnosti, da nije bilo voska na kovertama, a oni taj vosak nisu doneli. Kako vas nije stid? - upitao je Vučić.

Predsednik o stanju privrede i zahtevu za novim paketom ekonomskih mera

Vučić je konstatovao da država ne razmatra novi paket mera pomoći privredi zbog korona virusa, jer bi na taj način ugrozila stabilnost i stopu javnog duga.

- Nema, ne može da obezbedi država još para (za pomoć privredi). Ako bude obezbeđivala još više, država će da ugrozi stabilnost i stopu javnog duga, a ja sam obećao narodu da nećemo preći stopu javnog duga 60 odsto u odnosu na BDP, što je Mastriht nivo - rekao je Vučić. 

Vučić je, upitan da li se razmatra novi paket mera privredi i kako komentariše navode sindikata da je privreda ponovo pogođena i da očekuju masovna otpuštanja, rekao da su masovna otpuštanja pojedini mediji najavljivali pre nekoliko meseci, ali da se to nije desilo i da sada u Srbiji ima 6.000 više zaposlenih nego pred početak krize.

Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić / Izvor: Tanjug/​Tanja Valić

- Što se tiče sindikata, ja volim Ljubu Orbovića (predsednika SSSS), on razume državu uvek i razumem potrebu sindikata da uvek štite radnike, i ja sam na strani radnika. Ali država nije ćup iz kojeg možete da uzmete šta hoćete - rekao je Vučić.

Konstatovao je da je sinoć, gledajući nekoliko dnevnika i vesti po celom regionu, stekao utisak da se komunizam vratio na mala vrata.

- Sve su vesti negativne, da uzmete konopče da se obesite, a drugo je-državo daj plati! Odakle, hoćete da štampamo pare - upitao je Vučić.

Kaže da je Srbija, i po oceni MMF, najbolje izašla iz finansijske krize, a da sad neki ponovo traže pare.

- Mislite da imamo ćup pa dođete pa uzmete? Nađite takve predsednike, imate takve stručnjake koji su opljačkali zemlju i uvek kažu da država da još para - rekao je Vučić.

DANAS PREDSTAVLJANJE NOVIH DRONOVA VOJSKE SRBIJE: Sve što znamo o letelicama CH-92A koje su stigle iz Kine (FOTO/VIDEO)

DANAS PREDSTAVLJANJE NOVIH DRONOVA VOJSKE SRBIJE: Sve što znamo o letelicama CH-92A koje su stigle iz Kine (FOTO/VIDEO)

SRBIJA JE KOST U GRLU I KAMEN U CIPELI SVIM NEPRIJATELJIMA: Vučić objašnjava kritike na račun demokratije u Srbiji

SRBIJA JE KOST U GRLU I KAMEN U CIPELI SVIM NEPRIJATELJIMA: Vučić objašnjava kritike na račun demokratije u Srbiji

VLADA SRBIJE ODLUČUJE O NOVIM MERAMA! Broj zaraženih SKAČE U BEOGRADU, uvedena VANREDNA SITUACIJA

VLADA SRBIJE ODLUČUJE O NOVIM MERAMA! Broj zaraženih SKAČE U BEOGRADU, uvedena VANREDNA SITUACIJA

OBAVEŠTAJNI RAT U REGIONU: Provaljen "prljavi plan" Sarajeva za destabilizaciju Srbije

OBAVEŠTAJNI RAT U REGIONU: Provaljen "prljavi plan" Sarajeva za destabilizaciju Srbije

VUČIĆ O NOVOM PIKU EPIDEMIJE: Donete mere će biti EFIKASNE, ne odgovaram na besmislice i laži (FOTO)

VUČIĆ O NOVOM PIKU EPIDEMIJE: Donete mere će biti EFIKASNE, ne odgovaram na besmislice i laži (FOTO)

 

Piše:
Srbija Danas
04.07.2020. 10:13