DANAS JE POLAGANJE MALE MATURE: Najstariji osnovci danas rade test iz srpskog jezika

Izvor: SrbijaDanas.com, 21.Jun.2023, 08:11

DANAS JE POLAGANJE MALE MATURE: Najstariji osnovci danas rade test iz srpskog jezika

Pomoćnik ministra prosvete za predškolsko i osnovno obrazovanje Milan Pašić rekao je danas da je sve spremno za polaganje male mature koja počinje danas testom iz srpskog jezika.

- Kalendarom je predviđeno da srpski odnosno maternji jezik bude sutra, u sredu 21. juna od 9 do 11 časova, zatim u četvrtak 22. juna matematika i 23. juna učenici polažu izabrani test, to je novina u odnosu na prethodne godine, nema više kombinovanog testa. Ove godine imamo izabrani test >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << iz jednog od ponuđenih predmeta koji su učenici birali do kraja decembra - rekao je Pašić za Tanjug.

Najviše đaka opredelilo se za biologiju - 38 odsto, geografiju - 29 odsto, istoriju - 16 odsto, hemiju - devet odsto i fiziku - osam odsto.

On je rekao da polaganje traje 120 minuta i samim postupkom polaganja je predviđeno da učenici ne mogu da napuste prostoriju prvih 45 minuta i poslednjih 15 minuta.

Pomoćnik ministra je rekao da učenici i roditelji ne treba da brinu i da u srednjim školama ima dovoljno mesta.

- Imamo 66.970 učenika i polaznika funkcionalnog osnovnog obrazovanja odraslih u sistemu, a u srednjim školama imamo oko 75.800 slobodnih mesta. Tako da ima dovoljno mesta za sve - rekao je on.

Pašić je istakao da očekuje da se osmaci dobro pripreme i uputio je zahvalnost nastavnicima koji su sa njima imali u prethodnom periodu pripremnu nastavu kako bi što bolje uradili svoj završni ispit.

Pašić je rekao da završni ispit ima trostruku ulogu - prva je sertifikaciona, i u ovom slučaju, svi osmaci moraju da izađu na završni ispit

- Sledeći korak u okviru završnog ispita je selekciona funkcija, to znači da učenici mogu da dobiju 40 poena na ova tri testa, srpski odnosno maternji jezik - 14 poena, na matematici takođe 14 poena, a na izabranom testu 12 poena. Treća funkcija je evaluaciona. Što znači da škole na osnovu rezultata završnog ispita rade kasnije evaluaciju i procenu da li je ocenjivanje učenika u skladu sa njihovim postignućima. Preduzimaju i određene aktivnosti za unapređenje sistema obrazovanja - objasnio je pomoćnik ministra.

Ono što je pravilnikom definisano da učenik koji ima manje od 50 poena iz škole i sa završnog ispita, kako je rekao Pašić, ne može da upiše četvorogodišnju srednju, odnosno, može da upiše trogodišnju srednju školu.

Pored srpskog jezika, završni ispit se polaže na još osam jezika - na albanskom, bugarskom, slovačkom, rusinskom, mađarskom, rumunskom, hrvatskom i bosanskom jeziku.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.