DA LI VAS SKENERI NA AERODROMIMA I U SUDOVIMA OZRAČE KAD PROĐETE KROZ NJIH? Evo šta kažu stručnjaci!

Izvor: Telegraf.rs, 28.Avg.2016, 19:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DA LI VAS SKENERI NA AERODROMIMA I U SUDOVIMA OZRAČE KAD PROĐETE KROZ NJIH? Evo šta kažu stručnjaci!

Bezbednosni skeneri na aerodromima, u sudovima i u drugim institucijama kroz koje, maltene, svakodnevno prolazimo, nisu izvor jonizujućug zračenja te tako nema opasnosti da oni izazivaju kancer, objašnjava za Telegraf direktor Agencije za zaštitu od jonizujućih zračenja i nuklearnu sigurnost Srbije Slađan Velinov.

On za naš portal objašnjava da se građani, prilikom kontrolisanja sa njima, izlažu zračenju koje je na nivou prirodnog.

- Metal detektori koji se nalaze >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << na ulazima u službene zgrade i na aerodromima nisu izvor jonizujućih zračenja. Rendgen aparati pomoću kojih se obavlja kontrola torbi i prtljaga na ulazima u službene zgrade i na aerodromima su dobro zaštićeni, tako da je izlaganje putnika i zaposlenih na nivou prirodnog zračenja - kaže Velinov.

Foto - Ilustracija: Wikipedia/RIANbot

Prema njegovim rečima, ovakvi rendgen aparati prema važećoj zakonskoj regulativi potpadaju pod regulatornu kontrolu.

- Korisnici tih izvora su obavezni da imaju rešenje kojim se odobrava njihovo korišćenje, a koje izdaje naša agencija- ističe Velinov.

(LJ. R.)

Nastavak na Telegraf.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.