DA LI SVEĆE PALIMO KAO SIMBOL ZA ŽIVE I MRTVE LJUDSKE DUŠE?! Evo kako to objašnjavaju ruski sveštenici

Izvor: SrbijaDanas.com, 26.Feb.2020, 12:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DA LI SVEĆE PALIMO KAO SIMBOL ZA ŽIVE I MRTVE LJUDSKE DUŠE?! Evo kako to objašnjavaju ruski sveštenici

Veruje se da se jedna sveća pali za jednu dušu.

Neki parohijani su verovanja da se u crkvi pali onoliko sveća koliko se ljudi spominje u molitvi.

Pre su se sveće koristile u kućama i hramovima kako bi osvetlile prostoriju. U početku su dominirale hramovima. Vremenom sveća postaje simbol svetlosti koja se vezuje za dobar početak.

- Ja sam svetolost sveta - kaže Isus Hrist. Na osnovu ovoga možemo da zaključimo da sveća nije simbol ljudske duše. >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com <<

Prema ruskom svešteniku Aleksandru Belosludovu, sveća je simbol molitve. Ali njen plamen ne zamenjuje molitvu.

Sveća, kao i ikona i tamjan imaju funkciju da vernike, parohijane dovedu u pravo raspoloženje. Stoga kupovina i paljenje sveća u crkvi prema ovom svešteniku nema nikakvu funkciju osim čiste donacije crkvi.

Bogu je jedino važno naše čisto srce i iskrena molitva, a koliko sveća palimo i kome ih namenjujemo – to nije bitno!

Na pitanje vernika da li sveća za mrtve može da se pali i na nekom drugom mestu osim u crkvi ili na groblju, ruski sveštenici navode da je važnije da se molimo za duše pokojnika, a da sveću možemo zapaliti gde smatramo da je potrebno!

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.