DA LI STE ZA? Građanski zakonik Srbije predviđa uvođenje eutanazije!

Izvor: Telegraf.rs, 27.Okt.2014, 12:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DA LI STE ZA? Građanski zakonik Srbije predviđa uvođenje eutanazije!

U prednacrtu Građanskog zakonika pod članom 87. nalazi se "pravo na eutanaziju". Iako je strulna javnost protiv, ukoliko ovaj zakon bude usvojen, ubistvo iz milosrđa postaće legalno u našoj zemlji

Ubistvo iz milosrđa, ili samilosti, odnosno eutanazija, u Srbiji nikada do sada nije bila dozvoljeno i kao i u mnogim svetskim pravnim sistemima smatra se ubistvom. Međutim, ova sitacija bi mogla da se promeni usvajanjem Građanskog zakonika, čiji je predlagač Vlada, >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << a koji u prednacrtu u članu 87. predviđa uvođenje eutanazije.

U prednacrtu ovog zakona kaže se da se: “pravo na eutanaziju, kao pravo fizičkog lica na saglasni i dobrovoljni prekid života može steći ako se ispune propisani, humani i medicinski uslovi”. Takođe, navodi se i da bi se bliži uslovi za eutanaziju propisali posebnim zakonom kao i da bi zloupotreba bila osnov za krivičnu odgovornost.

Printskrin: paragraf.rs

Iako bi usvajanje ovog člana zakona možda i predstavljalo zrelost društva, stručna javnost u Srbiji nije sigurna da smo spremni za ovakav korak.

Advokat Marija Vagner smatra da odobravanje eutanazije ne bi bio pomak, jer kako kaže “to nisu uradile ni sve zemlje Ervopske unije, pa ne moramo ni mi”.

- Generalno ljdski rod nije na nivou da neće zloupotrebiti mogućnost eutanazije. Ovo može da bude pozitivna ideja ukoliko se pacijent sam izjasni da je za eutanaziju, a u suprotnom uvek može da se sumnje na zloupotrebu. Danas kada postoji tako jako razvijeno tržište organima, mnogo bi moralo da se vodi računa o tome ko i kada uopšte dozvoljava eutanaziju – smatra Vagner.

Ona navodi da bi se i mnoge druge zlopupotrbe, poput nasledstva, osiguranja i sl. kasnije mogle upesti u možda i dobru volju da se nekome skrate muke.

Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos/Grant Cochrane

Psiholog Aleksanra Janković sličnog je mišlenja i takođe veruje da bi odobravanje tog postupka otvorilo put mnogim zloupotrebama.

- Vrlo je tanka granica gde bi se eutanazija mogla svrstati u milosrđe, a gde prelazi tu granicu. S druge strane negde sa hrišćanskog aspekta, bolest je čoveku data da razmotri svoje postupke, da prođe kroz život, da sredi misli, pa u krajnjoj liniji i za pokajanje – smatra naša sagovornica. Ona napominje i da “se mnoge stvari uvode da se pokaže zrelost, a da su zapravo veliki prostor za manipulaciju”.

Što se tiče medicinske javnosti, Svetska zdravstvena asocijacija je protiv eutanazije, a Lekarske komore Srbije ranije se izjasnila da se takođe protivi ovom postupku.

Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos/hyena reality

Novna u svetu po ovom pitanju je da je Belgija ovog proleća dozvolila eutanaziju i za mlađe od 18 godina. Pored ove zemlje Holadnija je jedina koja su legalizovale aktivnu eutaniziju, u kojoj se za ovaj postupak primenjuju različite mehaničke metode ili hemijske supstance radi što bržeg izazivanja smrti. U Holandiji je eutanazija dozvoljena za starije od 12 godina.

Pored ove dve zemlje, neki oblik eutanazije poznat je i u Francuskoj, Luksemburgu, Švajcarskoj, Danskoj, Norveškoj, Nemačkoj i Ausriji. U Grčkoj i Rumuniji eutanazija je zakonom zabranjena i lekar može da dobije i zatvrsku kaznu ukoliko primeni ovu meru.

(M. Batinić)

Nastavak na Telegraf.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.