DA LI SMO NA KORAK DO NUKLEARNOG ARMAGEDONA? Bojeve glave velikih sila mogu svet da unište u nekoliko sati

Izvor: SrbijaDanas.com, 07.Okt.2022, 21:06

DA LI SMO NA KORAK DO "NUKLEARNOG ARMAGEDONA?" Bojeve glave velikih sila mogu svet da unište u nekoliko sati

Rusija ima više nuklearnih bojevih glava nego ceo NATO

Nuklearno naoružanje danas ima devet država od kojih Rusija ima najveći arsenal nuklearnog takričkog oružja.

Osim Rusije, nuklearno oružje imaju još i SAD, Francuska, Velika Britanija, Kina, Indija, Pakistan, Izrael i Severna Koreja, piše BBC.

Američki predsednik Džozef Bajden izjavio je da je rizik od nuklearnog uništenja sveta na najvišem nivou od kubanske raketne krize 1962. godine, pošto >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << ruski zvaničnici govore o mogućoj upotrebi taktičkog nuklearnog oružja, u trenutku kada beleže značajnije neuspehe u osmomesečnom ratu u Ukrajini.

Sa druge strane, ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da su SAD stvorile presedan koristeći nuklearno oružje u Drugom svetskom ratu, ali analitičari ukazuju na to da njegove reči treba shvatiti kao upozorenje drugim zemljama da ne intenziviraju svoje učešće u sukobima u Ukrajini, a ne kao signal želje da upotrebi nuklearno oružje.

Nuklearno naoružanje postoji već skoro 80 godina i mnoge zemlje ga smatraju sredstvom odvraćanja koje im garantuje nacionalnu bezbednost.

Sve cifre o nuklearnom naoružanju su procene, ali prema navodima Federacije američkih naučnika, Rusija ima 5.977 nuklearnih bojevih glava koje mogu da izazovu nuklearnu eksploziju. Taj broj uključuje i oko 1.500 onih koje su povučene iz upotrebe ili su predviđene za demontiranje.

Od preostalih otprilike 4.500 ruskih bojevih glava, većina je strateško nuklearno naoružanje - balističke rakete ili projektili koje mogu da gađaju udaljene ciljeve, piše BBC dodajući da se to naoružanje obično dovodi u vezu sa nuklearnim ratom.

Ostatak naoružanja je manje destruktivno nuklearno oružje kratkog dometa za upotrebu na bojištu ili na moru.

Međutim, to ipak ne znači da Rusija ima na hiljade komada nuklearnog oružja dugog dometa koje je u svakom trenutku spremno za upotrebu.

Stručnjaci procenjuju da je oko 1.500 ruskih bojevih glava trenutno raspoređeno, što znači da se nalaze u bazama za rakete ili bombardere ili na podmornicama.

Procenjuje se da Rusija ima 1.185 interkontinentalnih balističkih raketa, 800 balističkih raketa koje se mogu lansirati sa podmornica i 580 bojevih glava koje mogu da lansiraju nuklearni borbeni avioni.

Manje nuklearnih bojevih glava od Rusije ima NATO, ukupno 5.943 od čega Sjedinjene Države imaju 5.428, Francuska 290, a Velika Britanija 225.

U posedu Kine je 350 nuklearnih bojevih glava, Pakistan ima 165, a Indija 160. Izrael raspolaže sa 90, a Severna Koreja sa 20 nuklearnih bojevih glava.

Kina, Francuska, Rusija, SAD i Velika Britanija su među 191 državom koje su potpisale Sporazum o neširenju nuklearnog oružja (NPT) po kojem su dužne da smanjuju svoj arsenal nuklearnih bojevih glava i, teoretski, posvećene su njihovoj potpunoj eliminaciji.

Sa druge strane, Indija, Izrael i Pakistan nikad se nisu pridružile Sporazumu, a Severna Koreja ga je napustila 2003. godine.

Izrael je jedina zemlja od pomenutih devet koja nikad formalno nije priznala da poseduje nuklearni program.

Ukrajina nema nuklearno oružje, a uprkos navodima ruskog predsednika Vladimira Putina, nema dokaza da pokušava da ga razvije, navodi BBC.

Nuklearno oružje je veoma destruktivno a stepen uništenja zavisi od više faktora uključujući veličinu bojeve glave, visinu na kojoj se dogodi detonacija i lokalno okruženje.

Ali čak i najmanja bojeva glava može izazvati veliki gubitak života i trajne posledice.

Poređenja radi, bomba koja je u Hirošimi ubila 146.000 ljudi u Drugom svetskom ratu bila je teška 15 kilotona, a današnje nuklearne bojeve glave mogu biti teže i od 1.000 kilotona.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.