DA LI JE SRBIJA U OPASNOSTI?! Oglasio se Direktorat za bezbednost o curenju radioaktivnog materijala u Temišvaru

Izvor: SrbijaDanas.com, 22.Feb.2024, 00:01

DA LI JE SRBIJA U OPASNOSTI?! Oglasio se Direktorat za bezbednost o curenju radioaktivnog materijala u Temišvaru

Oni su naglasili da o ovom događaju nema zvaničnog saopštenja rumunskog regulatornog tela za radijacionu i nuklearnu sigurnost

Večeras je objavljena vest da u okolini Temišvara u dvorištu javne ustanove curi radioaktivni materijal. S obzirom na to da se Temišvar nalazi nedaleko od Srbije, oglasio se i Direktorat za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije.

.

"Prema dostupnim informacijama, u temišvarskom Institutu za radijacionu >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << higijenu prilikom redovnih merenja otkrivena je povišena radioaktivnost na ovoj lokaciji. Rumunski ekspertski timovi utvrdili su da je povišena radioaktivnost lokalnog karaktera i da nema opasnosti po stanovništvo u okolini. Automatske merne stanice u našoj zemlji nisu zabeležile povećanje radioaktivnosti. Direktorat za radijacionu i nukelarnu sigurnost i bezbednost Srbije nastavlja da prati situaciju i redovno izveštava javnost", stoji u saopštenju.

Podsetimo, vlasti iz Bukurešta skenirale su celu oblast. Do curenja je došlo na institutu za radiacijonu higijenu. Ovo područje je odmah izolovano i trenutno se vrši monitoring kako bi se utvrdilo da li je nivo radijacije iznad dozvoljenih granica.

U ovom trenutku ne postoji rizik po stanovništvo.

Vlasti će sprovesti detaljnu istragu kako bi utvrdili kako je došlo do curenja radioaktivne supstance.

Srbija Danas/Telegraf

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

Direktorat: U Srbiji nije zabeležena povećana radioaktivnost

Izvor: Danas, 22.Feb.2024

Povodom vesti koja se pojavila u medijima o curenju radioaktivnog materijala nedaleko od Temišvara, Direktorat za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije saopštio je da o tome nema zvaničnog saopštenja rumunskog regulatornog tela za radijacionu i nuklearnu sigurnost i da kod nas nije...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.