Cvetković o tužbama

Izvor: B92, 19.Mar.2009, 10:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Cvetković o tužbama

Mirko Cvetković (FoNet)

Beograd, Zagreb -- Srbija će pozvati Hrvatsku da povuče tužbu protiv Srbije za genocid, a Beograd će u tom slučaju odmah povući kontratužbu, najavio je premijer Mirko Cvetković.

Uoči prvog susreta sa premijerom Hrvatske Ivom Sanaderom u Beogradu, planiranom za petak, predsednik Vlade Srbije rekao je da u odnosima dveju zemalja ima otvorenih pitanja koja smetaju punom unapređenju važnog regionalnog partnerstva.

"Hrvatska >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i Srbija su značajne države zapadnog Balkana i od naše saradnje u velikoj meri zavisi i brzina ulaska celog regiona u EU, što je strateški cilj obe zemlje", rekao je Cvetković.

"Pupovac o povlačenju tužbi"

Jedan od lidera Samostalne demokratske srpske stranke i poslanik u Saboru Hrvatske, Milorad Pupovac, uoči posete premijera Ive Sanadera Beogradu, rekao je za B92 da ne očekuje da će "proći" inicijativa da i Srbija i Hrvatska istovremeno povuku tužbe pred Međunarodnim sudom pravde.

"Pozvaćemo Hrvatsku da svoju tužbu za genocid protiv Srbije povuče iz procedure. Srbija bi u tom slučaju odmah bila spremna da povuče svoju kontratužbu", rekao je premijer Srbije.

On je objasnio da je to mogućnost da se na duži rok normalizuju odnosi dveju zemalja i jasno pokaže da su kao susedi "otklonili prepreku nasleđenu iz bliske prošlosti i nametnutu iz političkih motiva".

Ukazujući da je veoma važno i otvoreno pitanje povratka i tretmana izbeglih Srba iz Hrvatske, Cvetković je naveo da je Srbija veoma zainteresovana za povratak svih izbeglih lica, da im se na pravičan način vrati ili kompenzuje oduzeta imovina, kao i da im se omoguće uslovi kakve imaju i drugi građani Hrvatske.

Cvetković je kazao da se Srbija zalaže za ukidanje veštački stvorenog disbalansa u trgovinskoj razmeni i deficitu koji sada postoji i zalaže se za slobodan protok robe i kapitala.

"Od izuzetne je važnosti da se srpskim kompanijama omoguće isti uslovi poslovanja i ulaska na tržište kako je to omogućeno hrvatskim kompanijama u Srbiji", rekao je Cvetković i dodao da dve zemlje moraju da sarađuju na ekonomskom planu.

"Ovo su teška ekonomska vremena za ceo svet, pa tako i za naš region. Baš zbog toga mi moramo da sarađujemo na ekonomskom planu. Međutim, ta saradnja mora da bude saradnja jednakih, na jednakim i pravičnim tržišnim osnovama", zaključio je Cvetković.

Sanader uzdržano o tužbama

Hrvatski premijer Ivo Sanader uzdržano je reagovao na izjavu predsednika srpske vlade Mirka Cvetkovića da će predložiti Zagrebu povlačenje tužbe za genocid protiv Srbije ističući da sutrašnji susret u Beogradu sa srpskim premijerom vidi kao priliku da "jedan drugom kažu ono što imaju".

"Očekujem da ćemo premijer Srbije Mirko Cvetković i ja u razgovoru reći jedan drugome što imamo reći i da nećemo upućivati poruke preko medija", izjavio je Sanader u Briselu, komentarišući Cvetkovićevu izjavu da Hrvatska treba da povuče tužbu za genocid protiv Srbije, na šta će Beograd reagovati povlačenjem kontratužbe.

Sanader je ocenio da ima i važnijih tema za bilateralne susrete, napominjući da u Beograd vodi delegaciju u kojoj su pre svega stručnjaci iz energetike, jer smatra da je to jedno od važnijih područja saradnje između Hrvatske i Srbije.

Sanader je rekao da ne može da komentariše izjavu srpskog premijera, da ne zna da li je Cvetković to izjavio, ali da će to sutra čuti od njega u Beogradu. Upućivanje poruka preko medija nije način funkcionisanja, rekao je hrvatski premijer.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Pregled štampe (19. 03. 2009.)

Izvor: RTS, 19.Mar.2009

Tužbe treba povući, Ren i Solana za prijem novih članica u EU, Legiji ne mogu da oduzmu kuću, Čankov šou u Skupštini, naslovi su iz dnevnih novina..Tužbe treba povući..Srbija će pozvati zvaničnu Hrvatsku da povuče tužbu protiv Srbije za genocid, a naša država će, u tom slučaju, odmah...

Nastavak na RTS...

Cvetković: Tužbe treba povući

Izvor: RTV Pink, 19.Mar.2009

Sutra sastanak Cvetković-Sanader u Beogradu. . . Srbija će pozvati zvaničnu Hrvatsku da povuče tužbu protiv Srbije za genocid, a naša država će, u tom slučaju, odmah povući kontratužbu protiv Hrvatske, izjavio je predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković.

Nastavak na RTV Pink...

Cvetković: Ako Hrvatska povuče tužbu - mi povlačimo kontratužbu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Mar.2009

BEOGRAD - Srbija će pozvati zvaničnu Hrvatsku da povuče tužbu protiv Srbije za genocid, a naša država će, u tom slučaju, odmah povući kontratužbu protiv Hrvatske, izjavio je predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković, uoči prvog susreta sa premijerom Hrvatske Ivom Sanaderom u sutra u Beogradu...Cvetković...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Srbija za povlačenje tužbe i kontratužbe

Izvor: Cafe.ba, 19.Mar.2009

Srbija će pozvati zvaničnu Hrvatsku da povuče tužbu protiv Srbije za genocid, a Srbija će u tom slučaju odmah povući svoju kontratužbu, izjavio je republički premijer Mirko Cvetković.

Nastavak na Cafe.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.