Vladini stanovi pod lupom

Izvor: RTS, 07.Avg.2009, 21:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vladini stanovi pod lupom

Premijer Cvetković naložio Sekretarijatu Vlade da u naredne dve nedelje rasvetli aferu oko dodele stanova zaposlenima u jednoj od predhodnih vlada. Počela revizija desetak postupaka dodele državnih stanova, a jedine utvrđene nepravilnosti su u vezi sa cenom njihovog otkupa, rekla je generalni sekretar Vlade Tamara Stojčević.

Premijer Srbije Mirko Cvetković izdao je nalog Generalnom sekretarijatu Vlade Srbije da u roku od dve nedelje u potpunosti rasvetli aferu oko stanova >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << koji su ranijih godina dodeljivani zaposlenima u vladi, saopšteno je danas iz Vlade Srbije.

Generalni sekretar Vlade Srbije Tamara Stojčević izjavila je da je u prvih nekoliko dana obavljena revizija desetak postupaka dodele državnih stanova i da su jedine utvrđene nepravilnosti u vezi sa cenom njihovog otkupa.

U saopštenju Vlade precizirano je da je Cvetković zatražio da se izvrši revizija svih postupaka i ispitaju pravne mogućnosti kako bi se otklonile nepravilnosti prilikom dodele stanova.

Cvetković je 5. avgusta izdao nalog da se utvrde sve okolnosti u vezi sa dodelom državnih stanova, a generalni sekretar njegovog kabineta Tamara Stojčević objasnila je da je "reč o oko 200 rešenja za stanove koje je dodelila neka od prethodnih vlada".

U lancu onih koji su bili uključeni u dodelu stanova, niko nije želeo da razgovara na tu temu.

Jedini koji je dao komentar je Slobodan Lalović koji je bio na čelu tadašnje Stambene komisije Vlade.

Lalović trvdi, da se komisija nije bavila uslovima konkursa niti da je imala uvid u cene koje je odredila poreska uprava.

"Mi smo odlučivali u žalbenom postupku, a ministarstva su donosila pravila o konkursima i bodovanju", rekao je Lalović.

Prema njegovim rečima, aktuelna vlast bavi se ovim pitanjima kako bi skrenula pažnju sa teškog života građana.

Predsednik Srbije Boris Tadić zatražio je dan ranije da se preispitaju odluke o dodeljivanju i otkupu državnih stanova po privilegovanim uslovima.

Stanovi prodavani po poreskoj ceni

"Generalni sekretarijat Vlade i ljudi iz Direkcije za imovinu i zakonodavstvo istražili su oko desetak predmeta, ali nisu utvrđene nepravilnosti osim dela oko cene, pošto su stanovi prodavani po takozvanoj poreskoj ceni", rekla je generalni sekretar Vlade Tamara Stojčević Tanjugu.

Prema njenim rečima, radi se o sistemskoj grešci, pa se taj problem mora sistemski i rešiti, jer, kako je naglasila, tržišna cena nije i poreska.

"Stanovi se ne prodaju po ceni po kojoj poreski organ na svoj način i svojim pravilima utvrđuje vrednost stana", prezicirala je Stojčević i dodala da očekuje da se postupak revizije dodele stanova završi za oko dve sedmice, i da će zatim, ti nalazi o evenutalnim nepravilnostima i greškama biti prezentovani premijeru.

Odluka Vlade, kako je navela, biće u skladu sa izveštajem tima koji predvodi Generalni sekretarijat, a postupci koji će uslediti, ukoliko se nepravilnosti utvrde, ne mogu da se prejudiciraju.

"U slučaju utvrđivanja određenih nezakonitih nepravilnosti koje su suprotne Uredbi i postojećim zakonskim propisima, naša preporuka će biti da se pokrenu postupci pred nadležnim organima, javnim tužilaštvom ili MUP-om", rekla je Stojčević.

Ukoliko se utvrdi da je sve urađeno u skladu sa propisima, ukazala je generalni sekretar Vlade, preporuka tima će biti da se izvrši ponovna revizija cena po kojima su otkupljivani stanovi.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

STOJČEVIĆ: Provera od 2002.

Izvor: Danas, 06.Avg.2009, 21:40

Vlada Srbije bi mogla da krene u preispitivanje dodele državnih stanova od 2002. godine do 2007. i njihovog otkupa, kaže za Danas Tamara Stojčević, generalna sekretarka Vlade Srbije.

Nastavak na Danas...

Rok za aferu "stanovi" dve nedelje

Izvor: Mondo, 07.Avg.2009

Premijer Srbije Mirko Cvetković izdao je nalog Generalnom sekretarijatu Vlade Srbije da u roku od dve nedelje u potpunosti rasvetli aferu oko stanova koji su ranijih godina dodeljivani zaposlenima u vladi.

Nastavak na Mondo...

Obavljena revizija desetak stanova

Izvor: RTV Pink, 07.Avg.2009

. . . Generalni sekretar Vlade Srbije Tamara Stojčević izjavila je danas da je u prvih nekoliko dana obavljena revizija desetak postupaka dodele državnih stanova i da su jedine utvrđene nepravilnosti u vezi sa cenom njihovog otkupa. .

Nastavak na RTV Pink...

Cvetković dao rok za rešenje afere

Izvor: B92, 07.Avg.2009

Beograd -- Premijer Mirko Cvetković naložio je Generalnom sekretarijatu Vlade da u roku od dve nedelje u potpunosti rasvetli aferu nastalu zbog dodele državnih stanova...Predsednik vlade je zatražio da se izvrši revizija svih postupaka i ispitaju pravne mogućnosti kako bi se otklonile nepravilnosti...

Nastavak na B92...

Cvetković dao rok za rasvetljavanje afere oko stanova

Izvor: NaDlanu.com, 07.Avg.2009

BEOGRAD, 7. avgusta 2009. (Beta) - Premijer Srbije Mirko Cvetković izdao je nalog Generalnom sekretarijatu Vlade Srbije da u roku od dve nedelje u potpunosti rasvetli aferu oko stanova koji su ranijih godina dodeljivani zaposlenima u vladi, saopšteno je u petak iz vlade. Predsednik vlade je zatražio...

Nastavak na NaDlanu.com...

Afera "stanovi": Premijer traži istragu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Avg.2009

BEOGRAD - Premijer Srbije Mirko Cvetković izdao je nalog Generalnom sekretarijatu Vlade Srbije da u roku od dve sedmice u potpunosti rasvetli aferu u vezi sa državnim stanovima koji su ranijih godina dodeljivani vladinim službenicima...Premijer je zatražio da se izvrši revizija svih postupaka i...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.